heinäkuu 16, 2007

Kotiin

Tanskassa tuli vietettyä yksi yö Thistedin kivassa pikkukaupungissa. Tuli mieleen, että olisi kiva jos suomalaisetkin pikkukaupungit olisivat yhtä kivoja. Junalippu halki Tanskan ja sillan yli Malmöhön maksoi lähes yhtä paljon kuin Lepen piletti Amsterdamiin. Olin siis yksin viime yön Malmössä. Olipa niin ruotsalainen paikka kuin olla ja voi! Mutta kiva keli ja hyvät lenkkimaastot. Villihanhia liikkui puistoissa niin paljon että nyt ymmärrän miksi Nils Holgersson matkasi juuri hanhien kanssa. Kuuluisa moderni ja korkea kerrostalokin tuli nähtyä, nimeään en muista mutta taitaa olla Pohjolan korkein asuinrakennus. Nyt oon
junassa matkalla takaisin Tanskan puolelle, jossa lento kotio odottaa.

Copa American finaalia turhaan odottelin pitkin yötä, jostain syystä lähetys ei koskaan alkanutkaan. Vaan samapa tuo, lopputulos näytti Argentiinalle rumalta; 0-3. Vaan näinpä edes miten Rasmussen otti keltaisen paidan Tignesissä!

Posted by keem at 9:03 AM | Comments (0)

heinäkuu 13, 2007

Shetlandsaarten ohi

Laiva menee juuri Shetlandsaarten välistä. Kovin samannäköista kuin Färsaarilla, jossa päästiin aamulla piipahtamaan maissakin. Laivaelämä on lokoisaa, joskin dormin ylälaveri on epäinhimillisen matala. Alakannella olisi juoksumattokin... Mutta nyt buffet-pöydän antimia!

Posted by keem at 9:17 PM | Comments (0)

heinäkuu 11, 2007

Islanti pian taakse jää

Kas, pääsin pitkästä aikaa nettiin. Alkuviikosta matkasimme Islannin sisämaahan, Landmannalaugariin. Tarkoitus oli vain käydä pulikoimassa kuumassa lähteessä (minkä teimmekin), mutta bussikuski unohti kertoa että olisi pitänyt vaihtaa bussia joten jäimme vuorokaudeksi jumiin sinne. Bussimatka halki erämaan ja vulkaanisen maiseman oli jännittävä ja osin pelottavakin. Huonon tien ja vanhan bussin ansiosta tuli vahvasti Bolivia mieleen. Mutta olimme tyytyväisiä että jäimme Landmannalaugarin puuvärillä väritettyjen näköisten vuorten luo, sillä paikka oli todella upea. Jonkinlainen patikointitaivas se alue varmasti, vaikka myrsky nopeasti yllättikin. Onneksi pääsimme sitä mökkiin pakoon ja sekös tunnelmallista oli. Vaikka sitten kera 20 ranskalaisen.

Lopulta pääsimme jatkamaan matkaa Skaftafelliin, mutta aika siellä jäi vähäseksi. Päänähtävyydet ehdittiin vilkaista ja kansainvälisessä seurassa nauttia Bölti-majatalon aamiaista. Viime yö oltiin Höfnin pikkukaupungissa ja tänään saavuttiin usean bussimatkan päätteeksi itärannikolle Seyšisfjöršuriin, joka sijaitsee mielettömän hienon vuonon pohjukassa. Viimeksi kun 10 vuotta sitten olin täällä, oli pilvistä. Nyt auringossa mesta näyttää vielä paljon maagisemmalta.

Huomenna laivaan ja kohti Tanskaa.

Posted by keem at 9:54 PM | Comments (0)

heinäkuu 8, 2007

Maalle

Laiska paiva Reykjavikissa takana, nyt Landmannalaugarin kautta Skaftafellin kansallispuistoon!

Posted by keem at 11:05 AM | Comments (0)

heinäkuu 7, 2007

Gronlanti

Gronlannissa ei paasty internettiin ensinkaan, joten raportointia seuraa nyt kerralla koko viiden paivan keikasta. Raportin tarjoaakin talla kertaa Lepe:

"Just nyt Reykjavikissa himmeen islantilais-italialaisen pariskunnan himassa 101:ssa, Kraftwerk raikaa...

Ekaks lennettiin Oslon kautta Reykjavikiin, asuttiin viikonloppu sateenkaariperheen himassa, shoppailua ja feimit baarit. Goldie tulossa keikalle sopivasti 2 paivaa meidan lahdon jalkeen ja Mumilla oli vuoden ainoa Islannin keikka juuri kun lahdettiin kaymaan Gronlannissa. Retki kultaiseen kolmioon Thingvellir, Geysir ja Gullfoss. Naista ei viela varsinaisesti mennyt ns. kasi paahan mutta...

Sitten lento Nuukiin Gronlantiin - lento itsessaan oli kuin kallista BBC:n luontodokumenttia katsoisi ikkunasta... jaata, kalliota, merta. Nuuk on aivan ufo mesta: pienia varikkaita taloja puuttomilla kallioilla ja tosi rumia betonihirvityksia, ei puistoja (paitsi skedeparkki ;) eika juuri autoja tai oikeastaan jengiakaan, ei mainoksia tai oikeastaan paljon mitaan mita on tottunut kaupungeissa nakemaan. Hiukan surrealistinen tunnelma.

Oli ollut juuri palkkapaiva, jonka todella huomasi - kalliot ja talojen pihat oli taynna juopottelevaa jengia, eika siis mitaan pienta pikkusormi pystyssa nappailua vaan tayskannit paalla ja mellakka kuplimassa kaikilla. Asuttiin tanskalaisen insinoorin himassa.

Sitten lento Kangerlussuaqin kautta pohjoiseen Ilulissatiin. Disko Bay! Ei siella mitaan diskoa kylla ollut, tajuton setti jaavuoria ja -lohkareita kyllakin. Aika paljon turistoituneempi mesta kuin Nuuk, kaikkia jaatikko- ja koiravaljakkoretkia (tosin ei niita koira-asioita ymmarrettavasti nain kesalla) ja hyvaa ruokaa. Kaytiin laivalla 80 km pohjoiseen Eqin jaatikon reunalla kattomassa kun siita irtoili valtavalla rutinalla lohkareita mereen. Kuulosti lahinna ukkosen jylinalta. Sanoinkuvaamattomia maisemia.

Ilulissatissa kuului lahes taukoamaton valjakkokoirien hauke, niita on tuhansia ja nain kesalla ne kollottelee auringossa kallioilla ja tappelee lihanpaloista. Perusvarusteena pihassa kuin pihassa on puinen kelkka. Alkuviikosta Ilulissatiin oli eksynyt jaakarhun poikanen joka tietysti "itsepuolustukseksi" listittiin ja pistettiin laiturilla lihoiksi... karua touhua.

Taalta Reykjavikista matka jatkuu Skaftafellin kautta Seydisfjorduriin, mista Smyril Linen lautalla Farsaarten kautta Tanskaan. Worth every penny niinkun engelsmanni sanoo!"

Lopuksi Lepe viela haluaa muistuttaa, etta Gronlannissa oli valtaisasti hyttysia! Tule vasta elokuussa tai kayta hyttyshattua siis. Nuukissa tehty valasretkikin unohtui ylla mainita, mutta viisi tuntia chillailtiin merella ja nahtiin ainakin yksi lahtivalas seka vahan kauempaa ryhavalas ja ihan vieresta uiskenteleva hyljeparvi.

Kuva-albumikin on paivittynyt Gronlannin matskulla.

Posted by keem at 2:15 AM | Comments (0)

heinäkuu 2, 2007

Turismus Islantilainen

Tämä päivä meni losujen merkeissä Thingvellir-Geysir-Gullfoss -kierroksella. Suosittuja kohteita, mutta sen verran uniikkeja, että eihän niitä väliinkään voi jättää. Illalla tavattiin viimein emäntämme Ingunn ja Eydķs, jotka osoittautuivat juuri niin vieraanvaraisiksi kuin voi kuvitellakin ihmisiltä jotka päästävät tuntemattomat tyhjään asuntoonsa asumaan ennen kuin itse edes tulevat kotiin.

Huomisaamuna suuntana Grönlanti!

Posted by keem at 1:20 AM | Comments (0)

heinäkuu 1, 2007

Jäyhyys

Aurinko paistaa täällä edelleen lähes yötä päivää. Tänään todettiin, että islantilaiset on harvinaisen jäyhää porukkaa. Hlynurin baarikin tuli nähtyä ja kajaa syötyä. Penismuseo oli valitettavasti lakkautettu.

Posted by keem at 3:41 AM | Comments (0)

kesäkuu 30, 2007

Islantiin

Eilen oli rento vapaapäivä Maaningalla. Mab kävi noutamassa pyörän peräkärryn omaa Baltian matkaansa varten. Hienoa että kärrylle riittää käyttöä!

Tänään olikin sitten pitkä ja raskas matkapäivä. Lounasajaksi lennettiin Kuopiosta Helsinkiin ja sitten Oslon kautta illaksi Reykjavikiin. Aika myöhään meni kun konekin oli pari tuntia myöhässä. Mutta Reykjavikissa on mitä usein kesäsää ja kaupunkihan on jopa viihtyisämpi kuin muistinkaan. Majoittajamme Ingunn on perheineen poissa kotoa, mutta saimme kaveriltaan avaimen ja juuri löysimme kämpän täältä parin kilsan päästä keskustasta. Nyt väsyttää kovin, pitää siirtyä pötköttämään.

Posted by keem at 2:04 AM | Comments (1)

kesäkuu 27, 2007

Perillä!

Nyt on viimeinenkin kilometri poljettu ja pyörät Maaningalle pysäköity. Viimeiset kilsat saatiinkin mennä vesisateessa, mikä kohotti tunnelmaa. Eila ja Aino tulivat vastaan, joten seuraakin loppumatkalle oli. Matkaa kertyi gps:n mukaan peräti 449 km,mikä oli kyllä 5,5:lle ajopäivälle vähän turhan paljon. Mutta tulipa tehtyä!

Posted by keem at 2:59 PM | Comments (0)

kesäkuu 26, 2007

Kolea Pielavesi

Päivän 84 km:n Viitasaari-Pielavesi -etapin teema oli kylmyys. Onneksi varusteet ovat hyvät ja sadekaan ei uhosta huolimatta iskenyt, joten hyvin tarkenimme. Täällä perillä majoituimme Lepen lukioasuntolaan, mikä on kuulemma aika hämmentävää. :)

Posted by keem at 9:18 PM | Comments (0)

kesäkuu 25, 2007

Sateessa Viitasaarelle

Sade ropisee, tällä hetkellä onneksi mökin kattoon. Tänään oli eka sadepäivä. Aamupäivällä tihuutti ekan tunnin ja illalla pari viimeistä tuntia vähän reippaammin. Iltapäivän viileä pilvipouta oli mahtava pyöräiysää. Kilometrejä Viitasaarelle kertyi 77. Ruoka oli vähän ongelma taas kun Kannonkosken kaikki ruokapaikat olivat maanantaina sulki. Viitasaaren leirintäalueen emäntä kuitenkin pelasti päivämme kokkaamalla illalla mahtavat pastat. Kasviskastikkeenkin jostain taikoi.

Posted by keem at 11:09 PM | Comments (0)

kesäkuu 24, 2007

Alla

...toimiva linkkiflickr-kuviin.

Posted by keem at 8:29 PM | Comments (0)

Keski-Suomen mäet

Tänään oli yllättävän tiukka vääntö Ähtäristä Saarijärvelle. 75 km oli selvästi lyhin päiväetappi tähän asti, mutta pitkät ja runsaat mäet sekä lämmin ilma tekivät matkasta melkoisen urakan. Ja taitaa ne aikaiseemmat päivätkin vähän painaa. Tuo väli oli hankala myös siksi, että koko matkalla ei ollut yhtään ravintolaa, kahvilaa tai edes huoltoasemaa tai mitään muutakaan palvelua. Yksi itsepalvelukioski sentään, sieltä saatiin vähän vettä, piparia ja pikakahvia. Nyt majoituttiin Saarijärvellä Karhunvatukka-aittaan, joka vaikutttaa oikein mukavalta ja kotoisalta!

Posted by keem at 7:43 PM | Comments (0)

kesäkuu 23, 2007

Pitkä poljento Ähtäriin

Puuh. Tänäänkin oli mitä ihastuttavin suvisää polkea. Valkeisen rannalle Ähtäriin tuli vaan matkaa 91 km, mikä kävi lopussa jo aika tiukaksi. Nousut olitat tänään loivempia ja pitempiä kuin eilen. Sauna ja uinti kuitenkin kruunasivat päivän! Huomenna vähän lyhyempi matka Saarijärvelle, mäkisempi tosin olletikin.

Posted by keem at 9:54 PM | Comments (0)

Ruovedellä

Juhannusaamu Ruovedellä. Eilen poljettiin 84 km, aika mäkistä oli. Illalla purilainen maistui! Outi majoitti meidät aivan keskustaan ja Laivarannassa käytiin katsomassa kokkoa. Mainiota! Nyt aamupalalle kahvilaan ja nokka kohti Ähtäriä.

Posted by keem at 8:32 AM | Comments (0)

kesäkuu 21, 2007

Pyöräretkelle!

Vanhatkin reissutarinat on kaiken kiireen keskellä jääneet kirjoittamatta loppuun, mutta se ei estä aloittamasta uuden matkan kommentoimista täällä. Huomenna, juhannusaattona, aamupäivällä starttaamme pyöräretkelle kohti Keski-Suomea!

Kuuden päivän aikana on tavoitteena selvittää noin 400 kilometrin reitti Tampere-Ruovesi-Ähtäri-Saarijärvi-Viitasaari-Pielavesi-Maaninka. Tämä on Lepen ensimmäinen pyöräretki, joten jännittävää nähdä millaista siitä tulee. Teltta jää kotiin, sillä joka paikasta on saatu varattua majoitus etukäteen. Ruovedellä vieraanvarainen Outi tarjoaa majoituksen äitinsä luona juhannusyönä. Ähtärissä mennään Konstan kammariin ja Saarijärvellä Karhunvatukka-aittaan. Viitasaaresta löytyi mökkimajoitus leirintäalueella, mutta huipentuma on Pielavesi, jossa on perustettu hostelli Lepen lukioaikaiseen opiskelija-asuntolaan! Maaningalla on sitten retken päätepiste, jossa majoittajina toimivat Lepen vanhemmat.

Pyörät jätetään Maaningalle, josta siirrytään 29.6. Kuopion lentokentälle ja lennetään Helsingin sekä Oslon kautta Islantiin, Reykjavikiin. Islannissa on aikaa parisen viikkoa, paitsi että 4-5 päivää siitä vietetään Grönlannissa. Sinnekin joudutaan valitettavasti lentämään (Nuukiin ja Ilulissatiin), mutta ei auta. Ajanpuutteen takia Grönlannin visiitti jää valitettavan lyhyeksi.

Lopuksi tulemme laivalla Islannista Tanskaan, josta itse lennän 16.7. takaisin Tampereelle töihin. Lepellä riittää lomaa viikon pitempään, joten edessä on vielä lomailua Ruotsinmaalla.

Koitan lyhyesti kommentoida täällä missä matka milloinkin etenee, saapa nähdä onnistunko siinä. Jos hyvin käy, saattaa joitakin valokuviakin ilmestyä Flickrin albumiini.

Posted by keem at 10:21 PM | Comments (0)