« Dajti-vuorella | Main | Lordi, Montenegron itsenaisyys ja Bosnia »

toukokuu 20, 2006

Shkoder

Pohjois-Albaniaan on saavuttu, Shkoderiin. Nyt loytyy valokuviakin Albaniasta tuosta oikean reunan linkeista.

Talle paivalle suunniteltu laivaretki saa jaada, sen verran ristiriitaista informaatiota siita saatiin ja sen verran vasyneita ollaan. Sen sijaan satuttiin eilen paasemaan teatteriin johonkin ensi-iltaan! Oli hieno kokemus, saatiin
lipunmyynnista ilmaiset kutsuliputkin. Paljonkaan en tapahtumista ymmartanut, mutta kiintoisaa oli se, etta yleison joukossa kaytiin lahes yhta mielenkiintoista naytelmaa.

Teatteriyleiso taalla ei ole paljonkaan sen rauhallisempaa kuin albanialaiset muissakaan oloissa. Niinpa katsomossa kavi koko ajan melkoinen sapina ja kuhina. Puhelimia pirisi vahan valia ja niihin puhuttiin kovaan aaneen. Kerran juusi edessamme olleesta rivista 8 hengen seurue paatti yhtakkia poistua paikalta ja aiheutti monen minuutin operaation kun kaikkien piti heita vaistella. Sitten parin minuutin paasta kaytavan seisomapaikoilta tuli toinen 8 hengen seurue tilalle ja aiheutti saman kalabaliikin.

Yhdella uuden seurueen naisista oli pikkulapsi sylissaan ja lapsihan sitten toki alkoi valilla aannahdella (kuten suuri osa aikuisestakin yleisosta). Jostain syysta lapsen aantelya ei kuitenkaan toleroitu yhta paljon, vaan jarjestysmies tuli tiukasti vaatimaan naisen ja lapsen deportaatiota. Pakkohan se oli sitten lopulta lahtea, kun ukko meinasi tulla omin kasin heidat poistamaan. Aviomies ei tykannyt tasta yhtaan ja santasikin pian peraan. Mita lie tapahtui kaytavilla sitten. Pian koko loppuseuruekin poistui, aiheuttaen taas kunnon halinan.

Mutta nyt pidetaan rentoa ja loysaa paivaa ja yritetaan selvittaa, miten lahettaa aania Lordille illalla!

Posted by keem at 20.05.2006 15:17

Comments

Hard Rock Hallelujah!

Joko ehdit nahda Euroopan uusimman valtion eli Montenegron? "Irti Serbiasta" sai kuulemma 55,5 prosenttia aanista. Saavuin tanaan maanantaina rantakohde Budvaan. Reitti, jota tultiin kaupunkiin, antoi kuvan epasiistista ja polyisesta, koko kaupungin kasittavasta rakennustyomaasta, mutta pienemmat, asuintalojen keskella kulkevat kujat sentaan kirkastivat kuvaa pikkuisen, ja vanhakaupunki on viela nakematta. Internet-paikka loytyi linja-autoaseman vieressa olevasta liikekorttelista, mutta melu on korvia sarkevaa kun teinit pelaavat ja kommentoivat pelaamisiaan huutamalla tuolla kielella, jota mina en ymmarra alkuunkaan.
Huomenna ehka Kotoriin ja perjantai-lauantaiksi Tiranaan. Onko mitaan iltarientovinkkeja Tiranasta?

Helle on hurjaa Suomen kevattalven jalkeen.

Posted by: Lax at 22.05.06 14:08

Montenegroon piipahdettiin juuri sunnuntaina kun oli se kansanaanestys. Kotorissa oltiin ja juhlat oli melkomoiset! Bileet alkoivat jo ensimmaisten epavirallisten tulosten jalkeen, kun joku 56,3 % piti olla jaa-aanen puolella. Pitkin yota se prosentti sitten pikku hiljaa putosi, mutta juhlinta jatkui tauotta. :) Hotellissamme oli venalaisia diplomaatteja, jotka olivat vaalitarkkailijoina. Heita kovin hirvitti, etta nain tiukka tulos voi tietaa eripuraista tulevaisuutta.

Kotor oli ihan mukava kaupunki, mutta se Montenegron rantaa myotaileva tie on aivan mahtava! Meidankin bussi meni Budvan lapi, itse kaupunki ei vaikuttanut kovin kiinnostavalta, mutta tien varrella sen molemmin puolin oli kaikenlaista kiintoisaa tai ainakin upeita maisemia. Albaniasta Montenegroon tuleminen oli sellainen "paluu sivistykseen" -tyyppinen kokemus, vahan samanlainen kuin Vietnamista Kiinaan.

Tiranassa oltiin vain arki-iltoina, niin ei tullut yoelamaan tutustuttua. Aika aikaisin siella ainakin arkena tuntui kaupunki hiljenevan. Bllokun alue on se missa iltaelamaa naytti parhaiten olevan. Bllokussa on myos Era-niminen ravintola, joka oli selvasti paras missa soimme Tiranassa!

Paivalla jos Tiranassa on aikaa, niin se kaapelihissi Djati-vuorelle on mahtava reissu. Pyytaa taksikuskin viemaan "Djati Ekspressiin" (meilla maksoi 500 lekia) ja sielta voi toisella 500:lla ostaa meno-paluu lipun ylos-alas (kestaa n. vartin suuntaansa).

Posted by: Keem at 23.05.06 13:39

Kävin Shkoderissa paluumatkalla Tiranasta 27.5. Kyllä oli Shkoder (miksi jotkut kutsuvat sitä Shkodraksi?) rapistunut kylä muutamaa lyhyttä siistimpää kadunpätkää lukuunottamatta. Juuri sellainen, jonka luulisi vastaavan perinteistä länsimaista kuvaa Albaniasta ja jonka rinnalla Tirana on sykkivä ja kukkiva metropoli. Mistä ihmeestä Mika oli sieltä teatterin löytänyt?

Visiittini jäi kylläkin parin tunnin mittaiseksi, ja löytyi sieltä sinä aikana ihan siisti terassi, josta sai Amstelia (jess!). Valokuvamuseo tuskin olisi löytynyt ilman opastajaa kartankaan kanssa, sillä niin syvällä arveluttavan näköistä sisäpihaa oli sisäänkäynti sinne, vaikka se oli muuten ihan keskustassa. Museossa oli ensimmäinen Albaniassa otettu valokuva (1850-luvulta). Muutkin kuvat olivat Marubin suvun otoksia, ja saman suvun jälkeläiset kuulemma ylläpitävät nykyisin tuota pientä museota.

Posted by: Lax at 01.06.06 21:11

Heh, mekin yritettiin löytää sitä valokuvamuseota Shkodërissa. Eihän sitä ollut mitenkään merkitty minnekään. Kun sitten riittävän monelta kyselimme, niin yksi ukko lähti meitä opastamaan. Ei hänkään tiennyt missä se fototeekki sijaitsee, mutta kyselemällä hän sen lopulta sen yhden sivukujan sisäpihalta löysi. Ei tarvitse ihmetellä miksei turisteja Albaniaan virtaa, kun nähtävyydet on näin vaikea löytää...

Noh, joka tapauksessa tuolloin oli lauantai-iltapäivä ja fototeekki oli sulki, joten me ei ikinä päästy siellä käymään. :(

Teatterireissun kanssa kävi niin, että näimme kadulla julisteen, jossa mainostettiin jonkin näytelmän ensi-iltaesitystä. Albaniassa kun ei osoitteita juuri käytetä, niin eihän siitä mainoksesta tietysti käynyt ilmi missä se teatteri on. Mutta puolisen tuntia ennen esitystä kun olimme mainosta ihmettelemässä, katsoin että ohi kulki niin hienostuneen näköinen nelikko että jos he eivät olleet matkalla teatteriin, niin sitten ei kukaan!

Ja olivathan ne, joten seurasimme heitä perille. Lopultahan se teatterirakennushan oli sitten ihan keskustassa ja oli oikein hieno. Siinä se on ihan sen suurimman moskeijan ja sen jonkun sankarimonumentin takana. Itse asiassa varmaan 100-200 metrin päässä tuosta valokuvamuseosta.

Shkodër/Shkodra -nimiselkkaus johtuu siitä, että albanian kielessä on myös erisnimille määräinen ja epämääräinen muoto. Siitä, kumpaa muotoa vierasta kieltä käytettäessä pitäisi käyttää, ei tunnu olevan minkäänlaista konsensusta. Kumpaa nimeä nyt sitten käyttääkin, niin kyllähän se tosiaan aika rähjäinen kaupunki oli. Sähkönjakelukin näytti olevan kovin epävarmaa, kun joka kuppilalla oli oma generaattori käytössä.

Mahdoitkohan käydä meidän hotellin terassilla Amstelilla, se näytti olevan kapungin suosituin. Hotlan nimi oli Mondial.

Posted by: Keem at 07.06.06 10:21

En muistanut merkitä Amstel-terassini nimeä ylös, mutta jos matkatoimiston kartta pitää paikkansa, niin en ollut Mondialin terassilla, vaikka se valokuvien perusteella onkin aika lailla saman näköinen kuin "oma" terassini. Kartan mukaan Mondial sijaitsee 13 Dhjetori -kadulla runsaat sata metriä Ebu Bakr -moskeijasta koilliseen, kun taas Amstel-terassini sijaitsee samalla kadulla mutta noin sata metriä moskeijasta päinvastaiseen suuntaan. Aika runsaasti näkyi tuolla kadulla olevan ravitsemusliikkeitä. Niiden suosiosta en osaa sanoa mitään, sillä aamupäiväoluet eivät taida kuulua paikallisiin tapoihin...

Posted by: Lax at 09.06.06 11:50

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)