« Shkoder | Main | Budapest! »

toukokuu 23, 2006

Lordi, Montenegron itsenaisyys ja Bosnia

Kiitos, Lordi! Epauskoisina seurasimme Shkodran hotellihuoneessa Euroviisuja. Valitettavasti aanemme Lordille ei tainnut menna perille, kun puhelu hotellihuoneen puhelimesta taisi pysahtya keskukseen ja olihan Albania yksi niista kolmesta maasta, joista Suomi ei saanut pojoja YHTAAN.

Sunnuntaina busseilimme Montenegron Kotoriin, jossa sattui juuri sina paivana olemaan kansanaanestys itsenaisyydesta. Kotorissa oltiin ja juhlat oli melkomoiset! Bileet alkoivat jo ensimmaisten epavirallisten tulosten jalkeen, kun joku 56,3 % piti olla jaa-aanen puolella. Pitkin yota se prosentti sitten pikku hiljaa putosi, mutta juhlinta jatkui tauotta. :) Lopulta taisi virallinen tulos paatya 55,5 %:iin, kun 55 % enemmistoa vaaditiin, eli ilmeisesti itsenaisyys siita sitten tulee. Hotellissamme oli venalaisia diplomaatteja, jotka olivat vaalitarkkailijoina. Heita kovin hirvitti, etta nain tiukka tulos voi tietaa eripuraista tulevaisuutta. Meidat revittiin puolivakisin kadulla mukaan juhlintaan, roudattiin baariin viinilasilliselle ja tyrkattiin olutpulloa kouraan jne. Selvasti itsenaisyys on monelle Montenegrossa todella tarkea asia. Harvoinpa sita paasee valtion itsenaistymista nain lahelta todistamaan! :)

Kotor oli ihan mukava kaupunki, mutta etenkin se Montenegron rantaa myotaileva tie on aivan mahtava! Tien varrella sen molemmin puolin oli kaikenlaista kiintoisaa tai ainakin upeita maisemia, harmi vaan kun ei meilla oikein ollut aikaa pysahdella matkan varrelle. Tie olisi muuten aivan taydellinen pyoraretkeilylle, mutta valitettavasti se on niin kapea ja mutkitteleva ja liikenne niin holtitonta, etta olisi hulluutta lahtea pyoralla yrittamaan. Yhden parivaljakon nain kuitenkin kaikkia vaaroja uhmaamassa ja eipa ollut kaukanakaan etteivat olisi jaaneet bussimme alle.

Albaniasta Montenegroon tuleminen oli sellainen "paluu sivistykseen" -tyyppinen kokemus, vahan samanlainen kuin Vietnamista Kiinaan. Elintasoero on melkoisen suuri ja se pistaa heti silmaan. Montenegrossa roskatkin kerattiin johonkin muualle kuin kadun varteen tunkioksi.

Eilen saavuttiin sitten Kroatian ja Dubrovnikin kautta Bosnia ja Hertsegovinaan. Dubrovnikissa emme oikein viihtyneet, mutta tama Mostar jossa nyt ollaan, on melkoisen kiehtova ja erikoinen paikka. Joki jakaa kaupungin muslimien ja kristittyjen alueisiin ja merkkeja reilun 10 vuoden takaisesta sodasta on joka puolella. Suuri osa taloista on yha raunioina ja monessa viela asumiskunnossa olevassakin on julkisivu taynna luodinreikia. Hautausmaat ovat taynna nuorten miesten hautoja ja melkoisen ahdistavia paikkoja, varsinkin kun taalla on tapana laittaa hautakiveen myos kuva vainajasta. Kuuluisa keskiaikainen silta on rakennettu uudelleen ja onkin kaunis. Kaupunki on omituisen rauhallinen, turismi ei ole taalla lahtenyt liikkeelle viela juuri lainkaan.

Illaksi Sarajevoon!

Posted by keem at 23.05.2006 13:40

Comments

Maisemia Montenegrossa taytyy kylla kehua. Meidan Aurinkomatka-ryhmamme lahti Kotoriin tutustumisen ja pienen venekierroksen Perastista yhden pikkusaaren kautta vastarannalle jalkeen nousemaan vuorille Kotorinlahden ylapuolelle. Kylla hirvitti katsella alaspain kun pikkutien u-kaannoksia painettiin isolla bussilla, mutta ylos paastiin, ja sielta olikin komeat nakymat Kotorinlahdelle ja alueen maantiedekin hahmottui kunnolla, kun Tivatin ja Kotorin valissa olevaa vuortakin sai katsella alaspain. Siita eteenpain vuorten yli Cetinjeen reissatessa tosiaan valkeni, kuinka vuoristoinen maa tama onkaan ja mita se kaytannossa tarkoittaa.

Tanaan tuli katseltua Budvaa ylhaalta pain, kun kayskentelin Podostrog-nimiseen kylapahaseen, jossa nakyvilla oli kylla elaimia mutta ei juurikaan ihmisia. Taalla ei pahemmin katukyltteihin panosteta, ja kartoissakin tiet ovat katukartoissa valilla eri kohdissa kuin laajemmissa kartoissa, mutta osuin Podmainen luostariin, jossa ortodoksimunkki johdatti minut oikealle tielle.

Itsenaistymisjuhlat ovat jo hiljenneet muutamien yksittaisten innokkaitten yksiloitten sinnittelya lukuunottamatta, tai sitten mina vain en ole osunut sellaisiin paikkoihin. Yksi porras lienee ohitettu kompastumatta, kun Serbia on ilmoittanut kunnioittavansa aanestyksen tulosta.

Ihan pelkalla rannikko-sisamaa-jaolla ei kansanaanestysta ratkottu. Sain tanaan kasiini lehden, jossa kerrottiin kaupunkikohtaisia aanestysprosentteja. Rozaje oli kylla-aanien ykkonen (91,33) ja Ulcinj kakkonen (88,50), mutta Tivatissa eroamista kannatti 56,45, Kotorissa 55,70 ja Budvassa vain 53,32 prosenttia. Podgoricassa eroamisen kannatus oli 53,67 ja Niksicissa 52,63 prosenttia. Eniten vastaan olivat Andrijevica (27,74) ja Pluzine (24,30).

Posted by: Lax at 24.05.06 16:15

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)