« Armenia: Jerevan | Main | Kapkaapunnissa »

maaliskuu 7, 2008

Ultramaratonyritys Kapkaupungissa

Kun pitkänmatkanjuoksija alkaa olla tahkonnut katuja niin paljon, että pitkäaikaiset tavoiteajat maratonilla ja sitä lyhyemmillä matkoilla on lopultakin saavutettu, niin on aika siirtyä ultramatkoille. Päätin tehdä tämän siirron tänä keväänä ja lähteä yrittämään Kapkaupungissa pääsiäislauantaina järjestettävää 56 kilometrin juoksikisaa nimeltä Two Oceans Marathon. Lähtö matkaan on ylihuomenna, ja vajaan parin viikon olosuhteisiin totuttelun jälkeen tulee aika startata kisaan.

Leuto talvi on mahdollistanut normaalia paremmat juoksutreenimäärät Suomessa ja sainkin marras-helmikuussa ihan tyydyttävästi treenailtua. Viime hetken valmistautuminen sen sijaan tuntuu menevän kaikenlaisen pienen sairastelun lomassa vähän poskelleen; viimeisten viikkojen treeni näyttää jäävän lähes olemattomaksi. Vielä pari viikkoa sitten itseluottamus kisasta kunnialla selviytymiseen oli korkealla, mutta tällä hetkellä olo on kovin epävarma. Maaliintulo olisi hieno saavutus, pitänee kuitenkin valmistautua siihen että haaveet viiden tunnin ajan alittamisesta eivät välttämättä toteudu.

Kisan järjestäjien mukaan juottavat alkumatkalla juoksijoille veden lisäksi vain Cocista. Yritin samaa yhdellä treenilenkillä, mutta eihän maha sitä kestänyt alkuunkaan. Pitänee vääntää alkumatka veden ja geelin voimalla siis. 17 kilometrin jälkeen pitäisi alkaa saada Poweradea, joka tuntuu sopivan meikäläiselle selvästi paremmin.

Suomalaisia ei aiemmin Two Oceansissa kovin paljon näytä käyneen, ja nytkin olen ainoa mukaan ilmoittautunut suomalainen. Viime vuonna kuitenkin kaksikin rohkeaa näyttää käyneen juoksun läpi vääntämässä. Onnekkaasti löysin toisen sähköpostiosoitteen verkosta, ja kohta olisi tarkoitus soitella ja kysellä kokemuksia sekä vinkkejä kisaan.

Kapkaupunki on matkakohde, jossa on jo vuosia tehnyt mieli käydä. Olen aina ajatellut, että menisin sinne maitse jonkun vähintään puolen vuoden Afrikan reissun puitteissa. Mutta kun en moista reissua näytä saavan ihan lähiaikoina aikaiseksi, niin parasta lähteä nyt sitten erikseen edes pariksi viikoksi käymään. Ihan huvin vuoksi ei itselleen näinä ilmastonmuutoksen aikoina noin lyhyttä matkaa noin kauas pysty perustelemaan. Mutta ultramaratoonarin uran aloittaminen tuntuu olevan riittävä syy, että annan itselleni luvan lähteä.

Vielä eilen Kapkaupungissa näytti olevan 34 asteen helle, mutta nyt lämpötila on asettunut sinne 25 asteen paikkeille. Ennusteiden mukaan ei sen kuumempaa pitäisi olla tiedossakaan, joten ehkä tässä ihan inhimillisissä olosuhteissa päästään juoksemaan. Eihän tuo mikään ihannelämpötila tokikaan ole, mutta kun startti on kuitenkin jo ennen auringonnousua klo 6.25 aamulla, niin todella lämpimiä hetkiä lienee odotettavissa vasta taipaleen loppupuolella.

Nyt päänsärkyä potemaan.

Posted by keem at 07.03.2008 16:41

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)