« Lenkkeilya ja muuta | Main | Hyvantoivonniemi »

maaliskuu 12, 2008

Historiaa ja maastojuoksua

Vau, olipas hieno paiva! Tammoiset on niita paivia minka takia sita jaksaa kerta toisensa jalkeen lahtea maailman aariin.

Eka nautiskelin gourmet-aamiaisen Long Streetilla ja sitten tutustuin Etela-Afrikan ja Kapkaupungin surulliseen historiaan kolmessa museossa. De Kaap -museo oli hienolla De Kaapin alueella, jossa on ennen aikaan asunut intialaisia, srilankalaisia ja indonesialaisia orjia. Nytkin vastaan tuli tavallista enemman muslimeja ja intialaisia. Mutta itse alue on tosi viihtyisa nykyaan, kirkkaanvarisiksi maalattuine taloineen. Itse museo oli aika pikkuinen, mutta antoi kivan yleiskuvan siita miten tarkea alue on ollut Kapkaupungin muslimeille. En ollut tajunnut, etta muslimeja on ja on ollut taalla niin paljon.

Toinen museo oli vanha orjien asuintalo, jossa hollantilaisten ja lopuksi brittienkin omistamat orjat ovat asuneet 1600-1800-luvuilla. Meno on ollut melko hurjaa noina paivina, jolloin orjia asui kaupungissa enemman kuin vapaita ihmisia. Paikallisia alkuasukkaita ei otettu orjiksi, koska heidan kanssaan haluttiin kayda kauppaa. Orjat tuotiin sitten Ita-Afrikasta ja Aasiasta. Ilman orjuutusta Kapkaupungista ei ehka olisi koskaan tullut menestyvaa keskusta, mutta 1830-luvulla ovat lopulta tulleet kuitenkin sen verran jarkiinsa etta ovat lakkauttaneet orjuuden.

Kun yhdesta hulluudesta paastiin eroon, niin sitten keksittiin rotusorto, siita kertoi Sixth District -museo. Toisen maailmansodan jalkeinen hallinto kehitti apartheid-lait ja asukkaiden ihonvaria kaytiin tsekkaamassa ja sen perusteella jaettiin jengi viiteen kategoriaan. Yhtena esimerkkina aikakauden jarjettomyyksista valkoinen hallinto paatti, etta Kapkaupungissa asuvilla varillisilla ja mustilla oli ihan liian mukavat oltavat. 60 000 haadetiin pois keskustan mukavalta Sixth District -asuinalueelta laitakaupunkien slummeihin ja koko Sixth District raivattiin lopullisesti maan tasalle niinkin hiljattain kuin 1982. Nyt sitten ANC:n johdossa vanhoja asukkaita paastetaan pikku hiljaa takaisin...

Reissun kohokohta tahan asti oli kuitenkin taman illan maastojuoksulenkki paikallisen juoksuporukan kanssa. Starttasimme illansuussa Constantia Nekista n. kolmenkymmenen hengen poppoolla kohti metsia ja makia. Hulppeita maisemia ja tiukkoja makia riitti! Yksinaisten (nais)lenkkeilijoiden kimppuun on kuulemma viime aikoina hyokkailty, joten sen takia moni paikallinen uskaltaa lahtea maastoon juoksemaan vain isolla porukalla. Kun mukana oli kaikentasoisia juoksijoita, niin homma toimi sitten niin etta karki aina muutaman minuutin valein pysahtyi odottamaan perapaata. Melkoista vetoharjoittelua!

Posted by keem at 12.03.2008 21:25

Comments

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)