JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 18.02.2015

RC Eemeli testasi pirskahtelevan uutuusjuoman

Onko tämä persikkakefiiriä?

Ei mitään kiirettä, SUOMI – Maitotuotteet ovat jo pitkään herättäneet intohimoja eemeleissä. Toiset kittaavat maitoa päivittäin mukikaupalla, jotkut voivat pahoin jo kaupan maitohyllyn ohi hölkätessään. Maitotarjonnan 2000-luvun kirjokin hengästyttää toisia, enää ei voi mennä maitokauppaan ostamaan vain maitoa, vaan pitää valita vaikkapa Valio Hyvä suomalainen Arki® Eila® rasvaton maitojuoma laktoosittoman ja Arla® Vähälaktoosista Kevytmaitoa Suomesta UHT:n välillä.

Kolesterolivammaiset siivuttavat leivälleen vähärasvaista kumijuustoa, jota herkkusuut eivät edes laske juustoksi. Jogurtti on virallisen eemelitotuuden mukaan syömäkelpoista vain ilman lisättyä sokeria ja maistuu sitä paremmalta mitä lähempänä Vuoristo-Karabahia se on valmistettu. Maitopohjaisen palautumisjuoman voimalla palautuvaa muistutetaan siitä, että olut nesteyttää paremmin ja sitä paitsi maistuukin paremmalta.

Onpa suomalaisten maidontuottajaosuuskuntien omistamaa yritystä parjattu harhaanjohtavasta markkinoinnistakin. Onko kiinalaisilla muka kalsiuminpuutetta, hä?

Maitosodan varjossa on haikailtu menetettyjen maitotuotteiden perään. Toiset muistavat lapsuuden ruokapöydästä kefiirin. Mitä sille tapahtui? Miksei sitä enää ole kaupan hyllyllä?

Kefiirinjanon yllättäessä on RC Eemelin slavistijaosto ylittänyt itärajan; venäläiset eivät kefiiriä onneksi ole hyljänneet. Ei ole sellaista venäläistä ruokakauppaa, josta tätä pohjoiskaukasialaista kefiirinsiemenellä sienihapatettua maitojuomaa ei saisi. Kefiiri onkin jo aikaa sitten vakiinnuttanut paikkansa itäisen paikan treenileirien palautusjuomana. Vai vielä olutta, röyh.

Suuri olikin satunnaisen eemelin hämmästys, kun tamperelaisen elintarvikemyymälän hyllyltä löytyi taannoin Uutuus! Valio Kefir LGG® persikka laktoositon. Ohhoh! Onko tämä persikkakefiiriä?

Avuksi saapuu internet: "Valio Kefir LGG® persikka on uudenlainen, vähemmän sokeria sisältävä juotava välipala koko perheelle. Nauti raikas, pirskahteleva Kefir sellaisenaan tai lisää joukkoon hedelmiä tai marjoja."

Ota tuosta nyt sitten selvää. Tutkivan eemelin piti selvittää ainesosat. Näistä se koostuu: "Pastoroitu maito*,sokeri, persikka,sakeuttamisaine( maissitärkkelys), aromit, väri (betakaroteeni, seljanmarjatiiviste) , säilöntäaine(kaliumsorbaatti), hapatteet (mm.hiiva), Lactobacillus rhamnosus GG ja D-vitamiini. * Allergioita tai intoleransseja aiheuttavat aineet korostettu".

Kefiirinsiementä ei mainita, joten jää epäselväksi onko kyse aidosta kefiiristä vai vain jostakin kefiirinkaltaisesta juomasta. Mutta pitihän tätä raikasta, pirskahtelevaa juomaa maistaa.

Ensivaikutelma on todellakin pirskahteleva. Kyllä ainakin koostumuksessa on tiettyä kefiirimäisyyttä tavoitettu. Mutta sitten hyökkää päälle makeus! Koostumistietojen mukaan tuotteesta 4,0 % on lisättyä sokeria. No eipä ihme jos on makeaa. Makeus ja kefiirimäisyys on varsin erikoinen yhdistelmä. Oikeastaan tuote muistuttaa enemmän suomalaista sokerijogurttia kuin kaukasialaista vuohennahkasäkissä valmistettua kefiiriä.

Persikasta on kuitenkin annettava pisteet. On täysin mahdollista, että persikkainen vivahde sopii kefiiriin. Harmi vain että sokerin ylivoiman alla persikka-aromi jää kovin huomaamattomaksi. Koostumustiedot tietävät kertoa, että tuotteen marja- ja hedelmäpitoisuus on 3,0 %.

Rasvapitoisuus on sentään kunnioitettava 2,1 %. Alkoholipitoisuutta ei ole mainittu. Päivän kalsiumintarpeen tyydyttämiseen taas riittää 769 milligrammaa persikkakefiiriä.

Paras uutinen on kuitenkin se, että tuotteesta on saatavilla myös maustamaton versio. Olisiko se kenties aitoa kefiiriä? Valitettavasti Valio Kefir LGG® maustamaton laktoositonta ei vielä ole kaupan hyllyllä näkynyt.

Miksi tällainen tuote sitten on Suomeen myyntiin otettu? Salaliittoteoreetikko voisi arvella, että idänkauppaan valmistettu kefiiri on pitänyt pakotteiden aikakaudella saada jakoon kotimaassa.

Maidontuottajaosuuskuntien yrityksen kotisivuilla kerrotaan kuitenkin toisenlainen teoria. Siellä noteerataan kefiirin suosio Venäjällä ja Itä-Euroopassa, mutta sehän ei tietysti ole jälkikekkoslaisessa Suomessa ollut syy juottaa kansalle kefiiriä. Pikemminkin siinä saattaa piillä syy kefiirin vetämiseen markkinoilta perestroikan aikaan.

Mutta sivut tietävät kertoa, että "viime vuosina se on noussut trendituotteeksi USA:ssa".

No pitäähän meidänkin sitä sitten saada!

Kommentit

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi