JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 24.05.2014

Keemin kestävyysvaje

Askeleita kestävyysvajeen selättämiseksi

Suihkukoneviivästämö, SUOMI – Keem on laatinut suuntaviivat selättääkseen kestävyyskuntoaan uhkaavan romahtamisen. Superkompensaation ja palautumisen tasapainoa tavoitellaan tehostamalla yöunta ja karsimalla ruokavaliota sekä keräämällä lisää treenikilometrejä. Tavoitteena on myös lisätä vauhdin määrää kotipesän siirtämisellä 300 metriä etelään Hügelkopfplatzilta Unabhängigkeitsplatzille.

Nokkamiehen näkemys: RC Eemelin tavoite saattaa jäsenten maratonkunto kestävälle pohjalle on kannatettava. Valitettavasti monet esitetyistä toimenpiteistä eivät ole kuitenkaan riittävän konkreettisia, ja ohjelman toteutuminen on epävarmaa. Nokkamiehen mukaan tärkeimmät keinot ovat suunnistusmäärien nostaminen sekä maastoultrakisoihin osallistuminen ja rogainingiin panostaminen. Maantiellä juoksemalla ongelma ei ratkea, koska maantiejuoksumäärät ovat eemeleillä jo nyt erittäin korkeat.

RC Eemelin maratonkunnon pitkän aikavälin haasteena on perustajajäsenten lähestyvä siirtyminen pois M40-sarjasta ja odotettavissa oleva kestävyysvaje. Siksi maratonvauhti ei pitkällä ajalla riitä tuottamaan uusia henkilökohtaisia ennätyksiä. Ongelma on kärjistynyt peruskuntopohjan rapautumisen sekä kursiivitreenien heikon tuottavuuskehityksen takia.

Kestävyysvaje kertoo, kuinka paljon maratonvauhti on ennätysajoista hidastunut. Liikkumavarasta voitaisiin puhua, jos vauhtia lisääviä tekijöitä arvioitaisiin pitkällä ajalla kertyvän enemmän kuin hidastavia.

Kestävyyslaskelmat nojaavat maratonaikoihin, joihin liittyy paljon virhemahdollisuuksia. Reitin epätarkasta mittaamisesta johtuvia eroja juostavassa matkassa on vaikea ennustaa. Lisäksi pienetkin korkeuserot vaikuttavat lopputulokseen, kuten myös sääolot. Juomahuollon ja kiriavun merkityksetkään eivät ole mitättömät. Niinpä eri kisojen arviot ongelman vakavuudesta vaihtelevat.

Keemin tuorein kestävyysvajearvio on 9,8 % PB:stä, kun laskennan lähtövuotena on vuosi 2009. Maratonin nettoajassa kestävyysvaje vastaa noin 18 minuuttia. Arvio on laadittu Keemin juostua 14.5.2014 epävirallisesti Red Island Marathon aikaan 3:06.30 päivänä, jona täytti 42 vuotta ja 195 päivää. Virallinen aika oli vielä 6,08 % hitaampi. Edellisenä vuonna Rautaveden maraton arvioi Keemin kestävyysvajeeksi 9,4 % PB:stä.

RC Eemeli luokittelee veteraanit E2-tunnusluvun avulla kestävyysriskin mukaisiin luokkiin. Puhutaan korkeasta (E2 yli 10 %), matalasta (E2 alle 5 %) tai keskimääräisestä (E2 yli 5 %, mutta alle 10 %) maratonvauhdin hallitsemattomasta hidastumisesta.

Vielä vuosina 2010-11 Keemin kestävyyskunnossa arvioitiin olevan kehittymisen varaa, mutta sittemmin tilanne on heikentynyt nopeasti. Vuonna 2012 Tallinnan maraton arvioi Keemin kestävyysvajeeksi 9,65 %. Keemistä on tulossa korkean maratonvauhdin heikkenemisriskin veteraani.

Keem päätti joulukuussa 2013 suuntaviivat kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi Marius Bakkenin opeilla. Paketin toteutuminen on epävarmaa. Ohjelman yksityiskohtia on tarkoitus täsmentää Berliinin maratonin yhteydessä syyskuussa 2014.

Suurimmat vaikutukset arvioidaan koituvan lenkkien pidennyksestä sekä tv-kovien uudistamisesta. Kumpikin näistä kuroisi 9,8 %:n vajetta noin 1,7 %-yksiköllä eli tasolle 6,4 % PB:stä.

Massaa on tarkoitus karsia kolmen kilon verran. Lisää kestävyyttä kerättäisiin korottamalla treenitiheyttä viidestä kuuteen kertaan viikossa. Yhdessä nämä toimet paikkaisivat vajetta seitsemällä minuutilla eli noin 3,7 %-yksikköä.

Jäljelle jäävästä 2,7 %:n vajeesta tulisi selvitä muun muassa syyskuisen Berliinin hyvien sääolosuhteiden avulla. Tämä pienentäisi vajetta 1,2 %-yksikköä. Lisäksi maailman nopeimman maratonreitin tuotantopotentiaali pienentäisi vajetta 1,5 %- yksikköä. Tavoite nojaa muun muassa kilpailun edistämiseen ja useampikuukautiseen erittäin maltilliseen jäätelönkulutusratkaisuun.

Kommentit

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi