JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 07.08.2012

Inzaghi suunnisti varmoin ottein ja odotetusti pronssille Nuorgamin ympärijuoksussa

Mestariksi juoksi speksaajanakin kunnostautunut ja kovaa kisakuntoa uhkunut Nokkamies Hazor, hopeaa otti värikkäiden vaiheiden jälkeen Keem

Pohjoinen, SUOMI, EU – Syksyllä 2011 RC Eemeli kävi tiukkaa sääntövääntöä. Pöydälle oli noussut Laku siitä, saisiko ulkomaisia kisoja pipottaa Cupiin mukaan. Eemelidemokratia päätti, että ulkomaille ei Cup lähde jatkossakaan. Mm. Tallinnan maraton äänestettiin niin hankalasti tavoitettavissa olevaksi, että sinne pitää tulevana syksynä tehdä tavallinen seuramatka ilman Cup-kelpoisuutta. Helpommalla päästään, kun pysytään kotimaassa. Patrik tosin epäili, että "Tallinnaan pääsisi kätevämmin ja helpommalla kuin johonkin Nuorgamin ympärijuoksuun". Ja hups, niin päätyi Nuorgamin ympärijuoksu pipoon, pipottajanaan Keem. Ja hups, niin nousi Nuorgamin ympärijuoksu piposta, speksaajanaan Hazor. Kaikesta tästä sukeutui arvosanan yhdeksän miinus arvoinen seuramatka Nuorgamiin.

Hazor speksasi hienon maastojuoksua ja suunnistusta yhdistelevän kisan Suomen pohjoisimman kylän, Nuorgamin ympäri. Kisa toteutettiin Nuorgamin illattomassa illassa tiistaina 17.7.2012 ja mukaan uskaltautuivat pipottaja-Keem, speksaaja-Hazor sekä epäeemeli-Inzaghi, joka hakee kuluvalle kaudelle täyttä kahdeksan Cup-osakilpailun sarjaa. Muitakin juoksijoita viivalle odotettiin, mutta ketään ei vaivaiskoivikon takaa löytyneessä eemelinpesässä näkynyt. Mukaan lähti sentään kaksi fania.

Voittoon juoksi keihäässä kymmenenneksi jäänyt Kortesuon Karpaasi Hazor, jolle voitto oli jo kahdeskymmenes Cup-osakisavoitto. Eroa Keemiin tuli 12 sekuntia. Kisan kolmas, Inzaghi, jäi Keemille lähes 20 minuuttia.

Suomen pohjoisimman eemelikisan rata oli optimaalista reittiä kulkien 12,6 km pitkä ja sisälsi vaihtelevaa Tenojoen rantaviivaa, helppokulkuista asfalttia sekä lähes neitseellistä tunturialuetta. Alun perin odotettiin, että maasto olisi erittäin peitteinen ja vaikeakulkuinen, mutta eteneminen olikin nopeaa. Radan ihanneaika, 80 minuuttia, alittui lähes viidellä minuutilla.

"En ihan tällaista sentään odottanut!" parahti Hazor nähtyään Tenonrannan miehenkorkuiset pusikot kisapaikalle saavuttua. Itse kisassa risukot kuitenkin hidastivat kärjen menoa yllättävän vähän. Sen sijaan kärjen tulosta heikensi ympärijuoksun yllättävän vaativa suunnistusosuus. Keemin kisa lähti hiukan hitaasti liikkeelle ja pummattuaan puolimatkassa kierrettävänä ollutta kartoituskiveä hän oli jo kolmisen minuuttia Hazoria perässä, kun maalissa eroa oli 12 sekuntia. Todelliset eksynnät nähtiin reitin toisen puoliskon tunturiosuudella.

Tuntureilla ylivoimaisessa johdossa porhaltanut Hazor ajautui rajusti liikaa oikealle ja kaukana reitin ulkopuolella olleen järven taakse. Muutaman minuutin perässä juossut Keem ehti menettää näköyhteyden kärkeen ja osui samaisen järven etupuolelle. Järven kierron jälkeen Hazor otti suunnan maalin sijaan päin Norjaa. Valtakunnanrajalla onneksi oli poroaita, joka ohjasi mestaria oikeaan suuntaan. Keem puolestaan ei järveltä lähtiessään löytänyt maaliin johtavaa polkua ollenkaan ja päätyi tulemaan ulos erämaasta väärän poroaitaportin kautta. Virheen vuoksi Keemille jäi loppuun vielä puolisen kilometriä maantietä juostavaksi. Suuri oli yllätys, kun Keemin ainakin kymmenen minuutin pummailuista huolimatta pari sataa metriä ennen maalia maastosta putkahti Hazor 30-40 metriä Keemin edelle!

Tämän jälkeen Hazorin vauhti oli ylivoimaista. Hän otti kauden toisen Cup-osakilpailuvoittonsa ja peräti kahdennenkymmenennen Cup-osakisavoittonsa urallaan. Eroa Keemiin maalissa rajakivellä tuli 12 sekuntia.

- Hieman pliisu maku jäi omasta suorituksesta. Ei ehkä ollut tarpeeksi haastava rata ja lopussa tein pari huolimattomuusvirhettä, kertasi Hazor suoritustaan.

- Virheen jälkeen hoin vain itselleni, että paina, paina! Tämä tuntuu aivan uskomattomalta, olen ikionnellinen, iloitsi kisahaastattelussa Hazor, joka kuvaili kisareittiä komeimmaksi ikinä.

Muista osanottajista poiketen Inzaghi eteni speksaajan kartalle piirtämää viivaa maastossa seuraten.

- Pelkäsin jääväni ulos mitaleilta, mutta kun lähdin tunturiosuudelle ja kuulin olevani mitalivauhdissa, niin se helpotti, kymmeneen Cup-pisteeseensä erittäin tyytyväinen Inzaghi sanoi.

Hopea oli Keemille jo uran 67. Cup-osakilpailumitali. Keem sai taas yhden värisuoran täyteen, sillä ennestään hänellä oli plakkarissa vuodelta 2007 Kangasalta maastojuoksukulta ja vuodelta 2009 duathlonista pronssi.

- Ihan kiitettävää arvosanaa en itselleni anna, jäi jotenkin sellainen viimeinen puristus puuttumaan. Mutta olen tyytyväinen, että sain pitkästä aikaa hyvän suorituksen myös maastojuoksussa. Ja hopea värinä sopii minulle paremmin. Vaikka siis kultaa tietysti lähden aina tavoittelemaan, naurahti Keem.

- Kyllä hopeaan on oltava tyytyväinen, Hazor oli juuri tuon verran parempi minua tänään. Aika paljon tuli virheitä, mutta tosi tyytyväinen olen silti juoksuun, koska nämä on itse speksattuja maastoja Hazorille, ja minulle on melkein aina tullut virheitä näissä maastoissa, hän jatkoi.

- Olen tyytyväinen suoritukseeni. En tehnyt mitään hölmöjä virheitä tai pummeja loppuun, sanoi Keem, joka jäi vain yhden sijan tavoittelemastaan sijoituksesta.

Myös muut cuppaajat juoksivat onnistuneesti. - Pohja oli kova ja tunturissa oli paljon suota ja järviä. Voi olla, että jos matkavauhti olisi ollut kovempi, niin sijoitus olisi voinut olla parempi, Inzaghi sanoi.

Todella epävarmana matkaan lähtenyt Inzaghi teki erinomaisen suorituksen ja juoksi taas kolmen joukkoon.

- Heti ensimmäisellä suoralla tuli paha nyrjähdys ja pohjeluun murtuma. Siinä meinasin jo hermostua, mutta sain koottua itseni ja sen jälkeen tein matkaa rauhassa, kertasi Inzaghi suoritustaan.

- Pystyin tekemään suorituksen lähelle omaa parastani, tyytyväinen Inzaghi päätti.

Ympärijuoksijat lähtivät vielä muutama päivä Cup-kisan jälkeen Teno-maratonille kirittämään debytoivaa Tanja Hazorováa. Kisassa juostiin n. yhdeksän asteen lämpötilassa, vastatuulessa ja vesisateessa Nuorgamista Utsjoelle maantietä pitkin. Eemeliporukka juorusi alkuun hyvän matkaa johtoauton perässä, kunnes Rovaniemen juoksija kyllästyi tasaiseen 5 min/km vauhtiin ja lähti omille teilleen. Keem otti pieniä intervallivetoja, sillä hänen kengännauhansa aukesivat viidesti välillä 10-20 km. Matkalla ehdittiin tutkia suunnistustuloksiakin, kunnes vesisade pakotti livauttamaan Lippulaivan reppuun piiloon. Inzaghi jättäytyi porukan taakse 19 km kohdalla.

Lopulta 32 kilometrin taivalluksen jälkeen Keemin oli niin kylmä, että piti lähteä juoksemaan kovempaa. Keem saavuttikin Rovaniemen karkulaisen reilun 41 kilometrin kohdalla ja juoksi lopulta uransa ensimmäiseen maratonvoittoon ajalla 3:27 ja risat. Kymmenen minuuttia myöhemmin saapui maaliin naisten ylivoimainen voittaja Tanja rinnallaan miesten kisassa neljänneksi sijoittunut reppuselkäinen Hazor. Inzaghin taival sen sijaan päättyi 35 kilometrin kohdalla ympärijuoksussa loukkaantuneen jalan tehtyä lopullisesti tenän.
Kommentit

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi