JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 31.08.2009

Laugavegurinn

Islannissa sataa vaakasuoraan

Kortesuon kuivaamo -- Islantiin suuntautuneella reissullaan Trib ja Mjev olivat päättäneet katsastaa myös Laugavegur ultramaratonin reitin. Samainen reitti on myös Islannin kuuluisin vaellusreitti. Vaellus jakautuu neljään päiväetappiin reitin varrella sijaitsevien tupien rytmittämänä. Trib ja Mjev luottivat kuitenkin omaan kuntoonsa ja olivat ennakkoon suunnitelleet reippailevansa reitin kolmessa päivässä. Tämän suunnitelman mukaisesti oli myös tehty varaukset mökkimajoituksista.

Sää oli tyyni ja sateeton kun Trib ja Mjev astuivat bussiin Reykjavikissä. Vähän ennen Landmannalaugariin saapumista illuusio kuivasta ja leppoisasta iltapäiväkävelystä alkoi karista. Bussista astuttuaan Trib totesi olevansa läpimärkä jo noin 30 sekunnin ulkona oleskelun jälkeen. Niinpä Trib ja Mjev vetivät sadekamppeet niskaansa ja suuntasivat valvojien tuvalle ilmoittamaan lähdöstään.

Valvojien varoituksista huolimatta Eemelit päättivät lähteä kohti ensimmäistä reitillä olevaa tupaa. Matkaseuraksi Trib ja Mjev saivat Skotlantilaisen pariskunnan ja Saksalaisen neitokaisen, lempinimeltään Tippi. Myöhemmin kävi ilmi, että jäyhät Eemelit saivat nauttia eläväisen Saksalaisneidon seurasta koko vaelluksen ajan.

Ylämäkivoittoinen matka ensimmäiseen yöpaikkaan, Hrafntinnuskerin tuvalle, sujui ongelmitta, vaikka varsinkin taipaleen loppuvaiheessa sade ja tuuli yltyivät jo melkoisen koviksi ja sankka sumu piilotti reitin lähes kokonaan. Onnekseen Eemelit olivat varustautuneet myös GPS-laitteella, joten eksymään ei päästy.

Vähän ennen tupaa reitin varressa oli muistolaatta joka kertoi, että kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Vuonna 2004 erään Italialaisen matka oli päättynyt reitille lopullisesti - "So close, but yet so far".

Ensimmäisen päivän saldoksi kertyi noin 10.5 km ja aikaa ylämäkivoittoiseen taipaleeseen kului vajaat kolme tuntia.

Seuraava aamu valkeni edellistä päivää tuulisempana. Varsinkin Mjeviä kova tuuli riepotteli kuin kuoriämpäriä, eikä suoraan kävelystä tullut mitään (toim. huom. alkoholilla ei ollut osuutta asiaan). Vaellussauvojen kanssa matkaavan Tribin aerodynamiikka toimi paremmin, ja Tribin meno oli huomattavasti vakaampaa kuin Mjevin. Tribin kohtaloksi meinasi tosin koitua mutavyöry sateen pehmentämässä rinteessä.

Näistä koettelemuksista kuitenkin selvittiin ja päiväetapin puolivälissä, Įlftavatnin tuvalla, saatiin nauttia lounasta aurinkoisessa kelissä. Lähdön hetkellä Islannin sää näytti taasen vaihtelevuutensa ja tuuli ja sade palasivat matkaajien kiusaksi.

Pian Įlftavatnista lähdön jälkeen oli vastassa ensimmäinen joen ylitys, jossa kahlauskenkien käyttö oli tarpeen. Tässä kohdin Eemelit pääsivät myös näyttämään herrasmiesmäisyytensä. Trib lainasi kahlauskenkänsä Tippille ja Mjev tarjoutui kuljettamaan kengät neitokaiselle ja tuomaan rinkan joen yli.

Tuulessa ja sateessa saavuttiin Hvanngilin tuvalle. Tuvanvalvoja kertoi, että noin kilometrin päässä oleva joki tulvii ja on vaarallinen ylitettävä. Pienen neuvottelun jälkeen Eemelit päättivät kuitenkin jatkaa matkaa. "You crazy people" oli valvojan kommetti tähän päätökseen. Joella Trib ja Mjev joutuivat kuitenkin toteamaan ettei ylittäminen ole mahdollista. Päivän etapista tuli siis DNF. Mökille palatessaan Trib ja Mjev saivat kokea millaista on kävellä yli 20 m/s puhaltavaan vastatuuleen vesisateessa. Molemmat vahvistavat, että vaakasuora vesisade tuntuu kipeältä kasvoissa.

Päivämatkaksi tuli kuitenkin reilut 19 km ja aikaa tuulessa kulkemiseen kulutettiin vajaat viisi tuntia.

Sade jatkui läpi yön, eikä valvojat päästäneet aamulla ketään matkaan, koska tulvivien jokien ylitys ei ollut turvallista. Valvojat olisivat kuitenkin iltapäivällä auttamassa vaeltajia joen ylityksessä. Tämän ilmoituksen myötä tuvassa kököttävien Eemelien mieliala alkoi kohentua - vihdoin päästäisiin jatkamaan matkaa.

Jokea ylittäessään Trib ja Mjev saivat reissun hurjimman extreme-kokemuksen, vieläpä ilman lisämaksua. Sen verran oli adrenaliinia hommassa mukana, etteivät Trib ja Mjev tunnustaneet palelevansa, vaikka joessa kahlattiin pelkät kalsarit ja ylityskengät jalassa.

Tarjolla olevasta avusta huolimatta osa porukasta piti hommaa liian hurjana ja palasi takaisin tuvalle odottamaan joen rauhoittumista. Paluupäätökseen saattoi myös vaikuttaa avustajien erimielisyys ylityksen turvallisuudesta, ja valvojan pitämä puhe siitä kuinka pitkään pitää jaksaa kävellä ylityksen jälkeen. Mahdollisesti pimeässä ja huonossa kelissä.

Joen ylitys sujui kuitenkin ongelmitta kaikilta sitä yrittäneiltä ja jäätikkövirran karaisemat karpaasit pääsivät jatkamaan matkaansa tuulessa ja sateessa yli laavakentän Emstrurin tuvalle.

Päivän etappi oli pituudeltaan vähän reilut 12 km ja aikaa laavakentän ylitykseen meni noin 2.5 tuntia.

Eemeleiden reittikatselmus siis venähti nelipäiväiseksi. Yöllä myrsky oli laantunut, ja viimeisenä vaelluspäivänä päästiin nauttimaan maisemista, eikä kulku ollut pelkkää sadetta ja tuulta vastaan puskemista.

Eemelien ja Tippin seurueeseen oli jo edellisenä päivänä liittynyt Italialainen pariskunta. Viimeinen taival taittui leppoisasti jutellen ja valokuvia napsien. Edessä oli vielä vielä yksi isomman joen ylitys, mutta se meni viisikolta jo rutiinilla. Žórsmörkiin, Langidalurin tuvalle, saavuttiin hyvissä ajoin ennen Reykjavikiin vievän bussin lähtöä.

Viimeinen taival oli pituudeltaan noin 17 km ja aikaa kului vähän reilut neljä tuntia. Viimeinen osoitus valvojien vieraanvaraisuudesta saatiin, kun seurue kuskattiin traktorin peräkärryssä yli tulvivan joen, toisella rannalla odottavalle bussille. Tässä ylityksessä Eemelit ikuistettiin useisiin kuviin muiden bussimatkustajien toimesta. Valitettavasti nämä todisteet eivät ole Eemelien käytettävissä.

Matkalla Husadalurin tuvalle Trib ja Mjev saivat vielä näytteen Islantilaisen bussikuskin taidoista ja rämäpäisyydestä, kun bussilla ylitettiin reilun metrin syvyisiä jokia kuin tyhjää vain. Kuuleman mukaan liki pari metriä syvistä joista on menty yli ilman ongelmia. Husadalurin ravintolassa olut, kahvi ja vohvelit maistuivat matkaajille. Tässä vaiheessa Mjevin takki joutui reissun kovimpaan testiinsä, kun Trib puristi vohveliinsa kermavaahdot sellaisella voimalla, että suurin osa vohvelille tarkoitetusta päällysteestä oli Mjevin rinnuksilla.

Kaikkiaan Trib ja Mjev käyttivät Laugaveguriin aikaa 14h ja matkaa kertyi karvan alle 60 kilometriä Mainittakoon että Laugavegur ultramaratonin (55km) reittiennätys 4h 20min juostiin tämän vuoden kisassa 18.7.2009.

Islannissa vaellusta suunnitteleville Trib ja Mjev suosittavat sateen ja tuulen pitävää asustusta. Myöskään kylmässä vedessä kahlausta ei kannata kavahtaa.

Eemelien virallinen tarkistuskomitea suosittaa Laugavegur ultramaratonia vain tosieemeleille ja muille koville karpaaseille.

Säästä huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen Laugavegurin vaellus oli Eemelikaksikon Islannin matkan parhainta antia.

Kommentit

Pohjois-Kyttälän epäkarpaasi

Hih, varmaan seikkailullinen elämys tuo ultramaraton. :)

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi