JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 11.02.2009

Skeeman treeni- ja Cup-kausi 2008

Onnistuneen vuoden saldona 4. sija Cupissa, debyyttimaraton ja vanhoja ennätyksiä uusiksi

Pappilan lahjakorttilunastamo, Tampere -- Ei enää niin musta hevonen Skeema sijoittui marraskuussa päättyneessä vuoden 2008 RC Eemeli Cupissa neljänneksi. Hyvän sijoituksen takana on miehen kaikkien aikojen paras harjoituskausi, joka sujui alkukesästä vaivannutta sääriongelmaa lukuun ottamatta ilman muita vastoinkäymisiä. Nousujohteisen kunnon ansiosta ennätykset menivät uusiksi niin Cooperin-testissä, kuin 5000 metrilläkin. Lisäksi debyyttimaraton kulki mukavasti aikaan 3:31:34.

Cup-kausi käynnistyi huhtikuussa pelatulla pingisturnauksella. Sivukierreharjoittelua Skeemalle oli kertynyt reilun 15 tunnin verran, joten odotukset olivat korkealla. Alkuerät sujuivat ennakko-odotusten mukaisesti ja miestä kaatui kuin aitaa. Matka pysähtyi kuitenkin jo puolivälierissä, kun vastustajaksi päätynyt Keem syötti karvasta kalkkia ja voitti tiukan kamppailun lopulta erin 3-2 (11-9,11-6,10-12,6-11,11-7). "Täytyy tunnustaa, että turnauspäivää edeltävä perjantai sujui pitkälle yöhön nimikkoharrastuksen parissa, joten voin syyttää huonosta sijoituksesta vain itseäni. Lisäksi vastustajatkin olivat ennakoitua kovemmassa iskussa", Skeema analysoi pettyneenä turnausta ja viidettä tilaansa.

Seuraavana Cup-osakilpailuna oli vuorossa toukokuun loppupuolella käyty Cooperin testi. Juoksuharjoittelua ei Skeemalle ollut määrällisesti kertynyt alkuvuoden aikana kuin reilut 400 kilometriä, mutta pohjakuntoa oli rakennettu alkutalven aikana lisäksi hiihtämällä ja pyöräilemällä. Myös alkukeväällä juostut kilpailut ennakoivat hyvää tulosta: Teivocup 6/2008 18:41, Oiten lenkki 37:10 ja Elixiä hölkkä 42:10. Huonompia uutisia oli kuitenkin luvassa, sillä Karhu-viestin aikaan alkanut pistos sääressä oli pahentunut yllättävästi ja juoksuharjoittelu väheni toukokuussa minimaaliseksi. "Kilpailua edeltävällä viikolla kävin juoksemassa työpaikan Cooperin sääri puudutettuna ennätystuloksellani 3270 metriä, mutta päädyin siihen, että sääri ei kestä enää yhtään juoksemista. Näin väliin jäi myös harmittavasti toinen Cup-otatus", Skeema kertoo.

Tästä alkoi puolitoista kuukautta kestänyt totaalijuoksulepo, jonka aikana Skeema ylläpiti kuntoa pääasiallisesti sauvarullaluistelulla ja pyöräilyllä. Heinäkuun alussa Skeema suoritti varovaisia juoksukokeiluja, jotka lupasivat hyvää: "Olin jo menettänyt toivoni loppukauden osalta, mutta sääri oli yllättävän hyvässä kunnossa levon jälkeen. Niinpä aloitin valmistautumisen Vantaan maratonia varten toiveikkaana kilometrimääriä lisäämällä".

Loppukesäkään ei sujunut Cup-osakilpailujen merkeissä Skeemalla kevättä lupaavammin. Ensin elokuussa cuppaajat kokoontuivat Jyväskylään ottamaan mittaa miehestä keihään- ja saappaanheittokisassa. Liika itseluottamus kostautui pahasti, sillä ilman harjoittelua kisaan lähtenyt Skeema jäi toiseksi viimeiselle sijalle tulosluettelossa – ainoastaan kuivan kesän orava Hazor jäi taakse. Muutama viikko eteenpäin Skeemaa nöyryytettiin jälleen – tällä kertaa Jämsässä käydyillä iltarasteilla. Ensimmäistä kertaa suunnistamassa ollut Skeema ei löytänyt kolmatta rastia pidemmälle ja palasi metsästä nöyränä hirvikärpäslauman fanittamana. "Suunnistus vaikutti ihan mukavalta lajilta, mutta ensin pitäisi oppia käyttämään hieman kompassia", Skeema kommentoi ensikokemustaan.

Neljän Cup-osakilpailun jälkeen Skeema oli kerännyt yhteensä 12 ja puoli pistettä ja oli kokonaistuloksissa toiseksi viimeisenä sijalla 10. Ero kärkeen oli kasvanut tässä vaiheessa reiluun 26:een pisteeseen. Edessä oli vielä neljä osakilpailua, joiden aikana Skeema aloitti tiukan kirinsä.

Kuukauden sisällä syys- ja lokakuun vaihteessa käytiin yhteensä kolme juoksuun liittyvää Cup-osakilpailua. Ensimmäisenä taisteltiin Hämeenlinnassa Ahveniston hienoissa olympiamaisemissa 5 x 400 metrin mäkijuoksun herruudesta. Voiton vei suvereenisti Keem, mutta Skeema yllätti itsensä sijoittumalla jaetulle toiselle sijalle Hazorin kanssa. Reilun viikon kuluttua edellisestä oli vuorossa Rauhiksen vitonen eli R5. Juoksuharjoittelua Skeemalle oli kertynyt edellisten kuukausien aikana ennätysmäärät, mutta tehoharjoittelu oli jäänyt vähemmälle. "En harjoitellut näitä kahta kisaa varten mitenkään erikoisesti, sillä yritin keskittyä juoksuharjoittelussa lähinnä vahvan perustan rakentamiseen maratonia ajatellen", Skeema kommentoi valmistautumistaan kilpailuihin. Loppuaika Rauhaniemessä oli 18:51 ja sillä irtosi Cup-osakilpailussa neljäs sijoitus Kiptoon jälkeen.

Cup-kauden ehdoton kohokohta oli Vantaalla juostu debyyttimaraton, jota varten Skeema oli valmistautunut pitkäjänteisellä ja nousujohteisella juoksuharjoittelulla säären paranemisen jälkeen. Ennen kilpailua juosten tehtyjä harjoituskilometrejä oli kertynyt hieman alle 1200. Tällä treenimäärällä Skeeman oli tarkoitus lähteä tavoittelemaan alle 3:30 suoritusta, mikä tarkoitti käytännössä 5 minuutin kilometrivauhtia. Itse kilpailu juostiin kiertämällä neljä kertaa reilun 10 kilometrin mittainen reitti. Ensimmäisen kierroksen ajaksi Skeema kellotti 51:36, mikä vastasi hyvin suunniteltua tavoiteaikaa. Myös toinen kierros sujui melko kevyesti ilman suurempia ongelmia, kierrosaika 52:35 ja puolimaratonin väliaika 1:44:11. Kolmannella kierroksella oikean jalan isovarvas alkoi hiertää ja reisissä alkoi painaa, mutta vauhti ei silti hidastunut edellisestä kierroksesta kuin kaksi sekuntia. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Skeema odotteli kuuluisan muurin kohtaamista – ja kyllähän se sieltä tulikin vastaan, kolmisen kilometriä ennen maalia. Tästä johtuen Skeema joutui hidastamaan vauhtia ja ylitti maaliviivan lopulta ajassa 3:31:34 sijoittuen Cup-osakilpailussa neljänneksi. "Olen todella tyytyväinen debyyttimaratonini lopputulokseen, vaikka 3:30 rajapyykki jäikin kiusallisesti alittamatta. Suuri kiitos myös loistavasti juosseille Keemille, Hazorille, Mjeville ja Mythille, jotka tarjosivat erinomaisen matkaseuran", Skeema kommentoi ensimmäistä maratonkokemustaan Vantaalla.

Vuoden 2008 RC Eemeli Cup huipentui 15.11. pelattuun pingisturnaukseen. Skeeman lajikohtainen harjoittelu oli jäänyt tällä kertaa muutamaksi minimalistiseksi pallotteluksi huonosti valaistun kerhohuoneen pingispöydällä, mutta yleinen pelifiilis oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin edellisellä turnauskerralla. Alkuerät sujuivat mainiosti sijoituksen ollessa kolmas. Puolivälierissä vastaan asettui Trib, joka kaatui myös helposti 3-0 (11-3, 15-13, 11-8). Välierissä Skeeman vauhti hiipui ja Boit otti rutiinipelillä turhat luulot pois erin 4-2 (11-13, 11-6, 11-7, 11-8, 9-11, 11-5). Lopuksi vuorossa oli vielä pronssipeli, jonka sukkasiltaan ja vakavien pohjekramppien kourissa pelannut Patrik vei maagisesti erin 4-0 (6-11, 8-11, 6-11, 7-11). Itse turnauksen voitti lopulta Boit, Renoon ollessa toinen. Tähän ratkesi myös vuoden 2008 RC Eemeli Cupin lopulliset sijoitukset. Voiton vei Keem, Hazor oli toinen ja Boit sijoittui kolmanneksi. Skeema nousi kovalla loppukirillä hieman yllättäen neljänneksi.

Kauden yleisiksi Cup-tavoitteiksi Skeema oli asettanut yli 85-prosentin osallistumisaktiivisuuden, sekä sijoittumisen neljän parhaan joukkoon. Nämä tavoitteet täyttyivätkin onnistuneesti Skeeman sijoittuessa Cupissa neljänneksi ja osallistumisaktiivisuuden ollessa 87,5 prosenttia. Ainoastaan Cupin toisena osakilpailuna käyty Cooperin-testi jäi harmittavasti väliin jalkaongelmien vuoksi. Osakilpailukohtaiset tavoitteet oli arvioitu hieman epärealistisemmin, sillä vain yksi kahdeksasta tavoitteesta täyttyi.

Kommentit

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi