JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 09.10.2008

Cup-Rauhiksessa esteradasta huolimatta kova tulostaso

Viisi eemelicuppaajaa kymmenen parhaan joukossa

Maratontankkaamo, SUOMI -- <patrikb> cup-kisapäivä ja kuumetta :(

Näin dramaattisesti käynnistyi RC6/2008, Rauhiksen R5-testijuoksu. Valitettavasti Patrikin kuume ei ollut pelkkää kisakuumetta. Renoon pahaksi onneksi tieto Patin kuumeilusta tuli niin myöhään, että Hamptonista ei enää ehtinyt lähteä hakemaan ylimääräistä pistettä pois. Rauhiksesta jäivät pois myös akilleensa kanssa tuskaileva Inzaghi sekä karting-kiireinen Mjev. Uhotun kymmenen cuppaajan sijaan viivalle pääsi lopulta siis vain seitsemän.

Verryttelemään ehtivät ensimmäisinä Tampereen rautatieasemalta klo 12.06 liikkeelle lähteneet Trib ja Hazor. Reittikatselmoinnin ohessa Hazor totesi, että 6.07/km vauhtiin nähden sykkeet olivat vähän liian korkeat. Katselmointiseuraa kaksikko sai pian pyöräilevästä kaksikosta Boit & Keem. Matkalla Trib uhosi joutuneensa jättämään spinning-tunnin kesken ehtiäkseen Rauhikseen, mutta taisi olla pelkkää bluffia se. Ainakaan treenimerkintää spinningistä ei ole näkynyt, vaikka tiettävästi yksi aamu-spinnaaja Rauhiksessa otattamassa nähtiinkin.

Puoli yhden aikaan kaikki seitsemän cuppaajaa olivatkin paikalla Rauhaniemen kansankylpylällä, ja K*:kin aloitti verryttelyn. Poikkeuksellisesti heidän verryttelyvauhtinsa oli paljon kovempi kuin Hazorin! Jossain välissä Skeemakin ehti käydä lämmittelemäsä, mutta Ariok ei moista tarpeelliseksi nähnyt.

Starttiviivalle kaikki ehtivät kello yhdeksi ja niin lähdettiin matkaan. Kärkeen säntäsi odotetusti Nokkamies-Hazor, joka oli päättänyt lähteä heti startista sen mitä koneesta lähti. Ensimmäiseen mutkaan mennessä pelkkikset jäivät jälkeen, mukana roikkuivat enää pj-Hemmilä, elämänsä kyyditykseen joutunut Keem, kylmäverinen Kiptoo sekä taktiikakseen Kiptoon perässä roikkumisen valinnut Skeema. "Lähdin juoksemaan pisteistä enkä parhaasta ajasta", kuittasi Skeema alun hurjastelunsa. Kilometrin paalulle Hazor ja Hemmilä ehtivät ajassa 3.16, Keem sekuntia myöhemmin ja seuraavat tämän peesissä. "Vauhtia on ainakin tarpeeksi, mutta ei Keem minnekään putoa. Ei auta kuin vääntää lisää.", mietti Hazor. Tässä vaiheessa Kiptoon ja Skeeman olikin jo pakko höllätä ja keskittyä kamppailuun kolmossijasta.

Kärjen takana pantiin kisatöppöstä toisen eteen vähintään yhtä hyvällä sykkeellä. Elämänsä ensimmäiseen R5:een startannut Boit kellotti ensimmäisen kilometrin Retun peesissä 3.56. Trib ja Ariok pistelivät myös neljän minuutin pintaan, vaikka Tribin tavoitteena olikin tasainen vauhdinjako. Puolentoista kilometrin kohdalle venerantaan oli juoksijoiden iloksi tuotu nosturi, jonka kiertäminen pakotti hidastamaan vauhtia aika lailla. Juoksun jälkeen Trib muisteli juoksun vaiheita näin: "Hieman alkoi paniikki iskeä kun Ariok siirtyi vene-esteellä vetämään ja vaikkei juoksu pahalta tuntunutkaan, minulla ei tuntunut paukkuja riittävän vauhdin kiristykseen." Puolimatkaan Trib kuitenkin sinnikkäästi roikkui Ariokin peesissä (väliaika n. 10.45), ja heti kääntöpaikan jälkeen "päätin siirtyä hieman aiemmin meidät ohittaneen juoksijan vetoon ja vaikka vauhti ei paljoa kiristynytkään, yhtäkkiä Ariokin huohotus katosi vierestä".

Hieman aikaisemmin oli kääntöpaikalle saapunut Boit ajassa 10.15. Retun vauhti oli siis hieman hiipunut alkurynnistyksestä, mutta Boitin onneksi Angela ilmaantui paluumatkan vetoavuksi, ja niin tämän porukan vauhti alkoi olla taas kiihtymään päin. Sykkeet alkoivat siirtyä jo sellaisiin sfääreihin, että paluupuoliskon nosturiesteellä Boit pummasi ja joutui konttaamaan veneiden alitse.

Kilometrin paalun jälkeen Skeema ei enää pystynyt seuraamaan Kiptoota, mutta Skeeman puolimatkan väliaika oli silti kova 9.10. Ero Kiptoohon, joka ei uskaltanut juoksun aikana väliaikoja edes vilkuilla, oli kuitenkin jo tasan puoli minuuttia. Kärkikolmikko puolestaan saapui kääntöpaikalle huikeassa ajassa 8.25. Vetohommat oli väliaikaisesti ottanut hoteisiinsa Keem, joka kahden kilometrin kohdalla kuvitteli huomaavansa H*:n vauhdin hieman hiipuvan. Heti käännöksen jälkeen se oli kuitenkin Keem, jonka vauhti hiipui. Kun kolme kilometriä täyttyi, niin Keem oli ennätysajastaan 10.08 huolimatta jo useamman askelen kärkikaksikon perässä. Seuraavan kilometrin aikana eroa syntyikin sitten parikymmentä sekuntia lisää. Sisunsa kaulaan piilottanut Keem keskittyi lähinnä ihmettelemään miten voi mennä hartiat ja kädet juostessa näin hapoille.

Toisella nosturiesteellä Hazor saattoi jo tyytyväisenä todeta, että Keemin kone oli sammunut, mutta oma vielä jaksoi Hemmilän peesissä. Vasta viimeisellä kilometrillä Hazor joutui antautumaan uuden reittiennätyksen juosseelle pj:lle. Kello näytti maalissa Hazorille huikeaa aikaa 16.57, joka alitti Kiptoon entisen seuraennätyksen peräti 33 sekunnilla! Hazorin oma analyysi kisasta, jonka Kiptoo arvioi seuran kaikkien aikojen kovimmaksi juoksusuoritukseksi: "Juoksun vauhti ja oma jaksaminen yllättivät aivan totaalisesti. Edellisviikonlopun fiaskon jälkeen ei osannut tätä odottaa eikä aamun fiiliskään mitään ihmeitä luvannut. Syke ennen starttia oli sentään 20 pykälää matalampi kuin ylämäkijuoksussa. Viimeiset pari km tuli rynnittyä yli 180 keskisykkeellä! Vasen takareisi kipeytyi taas ja tuli haukkuja juoksutekniikastakin."

Keem hissutteli neljännen kilometrin omassa yksinäisyydessään ajassa 3.44, mutta vanhan seuraennätyksen alituksesta luvassa olleet puoli Cup-pistettä antoivat viimeiselle kilometrille taas vähän lisävoimia ja sen Keem jaksoi pistellä vielä niinkin hyvin kuin 3.24. Maksimisykkeitä hätyyttelevään loppukiriin ei kuitenkaan ilman kiriapua ollut mahdollisuutta, osansa tässä toki varmaan oli myös rajulla alkuvauhdilla. Omaa ennätystään Keem paransi kuitenkin tasan puoli minuuttia ja vanha seuraennätyskin alittui loppuajalla 17.16 selvästi, joten maalissa Keemkin sai hykerrellä tyytyväisyydestä. Muutamassa minuutissa hykertely tosin muuttui äärituskaisiin poltteisiin keuhkoissa, mutta taju kuitenkin säilyi eikä laattakaan lentänyt.

Kiptoo pisteli kovan ensimmäisen kilometrin jälkeen tasaisesti hieman alle 3.40/km tahtia sykkeen pyöriessä 170:n kieppeillä, mikä riitti pitämään Kaupin maastomaratonista palauttelevan Hamarin selvähkösti takana. Alhainen syke on aiheuttanut paineita Etu-Leinolan Dieselin palauttamiseksi sanastoon, mutta Kiptoo kuittaa koko kohun vetoamalla Pösön mittavirheeseen. Loppuajakseen Kiptoo sai 17.46, mikä tarkoittaa sitä että ero Keemiin pysyi täsmälleen samana kuin toukokuun R5-testissä. Testien välisen vajaan neljän kuukauden ajanjaksolla Keem juoksi 1018 kilometriä Kiptoon 422:ta vastaan, joten voitaneen todeta yhden Kiptoo-kilometrin vastaavan 2,41:tä Keem-kilometriä.

Skeemalle kävi samoin kuin viimekeväiselllä Oiten lenkillä, pikkuveli tuli loppukilometreillä takaa rinnalle. Tällä kertaa Skeemalta löytyi kuitenkin paukkuja millä vastata: ensin peesiin ja loppusuoralla Ilmarin oli taivuttava! Kaksikko ylitti maalilinjan mainion ajoin 18.51 ja 18.52.

Boitin porukassa kiihtyvä vauhti jatkui Angelan johdolla koko toisen puoliskon. Loppulaskussa Boitin sitten kelpasikin riuhtaista koko revohkan ohi sekä talletuttaa Pösön muistiin max-sykkeeksi aivan järjetön 191 ja viimeisen kilometrin väliajaksi 3.50. Loppuaikaa 20.08 on sittemmin joukolla ihasteltu ja hämmästelty, olihan Boitilla viimeisen 11 kuukauden ajalta allaan vain 78 kilometrin juoksutreenit. "Yllättävästi kulki juoksumäärään nähden. Satamassa tiellä ollut nosturi vei kahdenkympin alituksen.", tiivisti pitkän radan Masters-mestaruusuinteihin jo valmistautuva Boit itse päivän tapahtumat.

Mutta mihin katosi Ariokin huohotus? Ainakaan Tribiltä ei tähän juoksun jälkipuoliskolla löytynyt vastausta. Pipottaja-Trib hakeutui uuden veturin peesiin ja sinnitteli siinä taakseen vilkuilematta. Viimeisellä kilometrillä veturi pääsi hieman karkuun ja Ariokin loppukiri alkoi pelottaa. Matka kuitenkin riitti ja niin Trib saapui kuusi Cup-pistettä varakkaampana maaliin ajassa 21.37, mikä jäi omasta ennätyksestä vaivaiset yhdeksän sekuntia. Ariokin loppukiriä oli toisaalta turha pelätä, sillä Huhtimäen Huohottaja viipyi toisella puoliskolla 11,5 minuuttia ja sai loppuajan 22.16.

"Ei paljon kehumista", kehui Ariok suoritustaan. Sikäli kehumista kyllä oli, että Ariokin kesän juoksumäärät ovat olleet lähes boitmaisella tasolla: 118 km kisaa edeltävien neljän kuukauden aikana.

Loppuverryttelyyn kukin poistui mieleisessään seurassa lukuun ottamatta Ariokia, joka totesi että johan tässä tuli juostua. Keem yritti epätoivoisesti pitää jalkansa iskussa 10+5 minuutin jäähyllä Näsijärvessä, vai yrittiköhän vain varmistaa itselleen flunssan ettei Vantaalle tarvitsisi lähteä uudestaan Nokkamiehen nöyryytettäväksi?

Vähälukuiset jälkipelit pelattiin Ragulla, jossa ensimmäisen kovavauhtisen juoksunsa sitten vuoden 2006 TT-Dygnetin juossutta Retua houkuteltiin Vantaan maratonin lisäksi Cup-hakemuseditorin pakeille. Mukaan tarttui myös R5:n ajassa 19.21 selvittänyt Mythi, joka oli ensimmäistä, vaan toivottavasti ei viimeistä, kertaa mukana RC Eemeli Cupin osakilpailussa.

Ai niin, lopuksi vielä vastaukset kuumiin kysymyksiin: Inzaghin akilles ei kestänyt edes Rauhiksen starttiviivalle asti. Ariok muisti kuin muistikin syödä uuniperunansa. Trib ei käynyt spinning-lämmittelyssä. Renoon ei tarvinnut juosta oikeasti. Patrik ei palautunut ylämäkirykäisystä. Boitin edellä oli tyhjää tilaa edelliseen cuppaajaan minuutti ja 17 sekuntia. Mjev lymysi karting-puun takana niin tiiviisti, että näköhavaintoa ei saatu. Kiptoo ei tyytynyt neljänteen sijaan vaan piti Skeeman tällä kertaa takanaan. Hazor sai Hemmilästä oivallisen kirittäjän ja niin 17 minuutin alitus onnistui. Skeemalta jäi vielä Cup-osakilpailuvoitto saamatta. Keem ei kompastunut ennakkosuosikin viittaan vaan luovutti sen Rauhaniemen pukuhuoneessa Hazorille. Tajujen numerolaput olivat niin tajuttoman riittoisia, että pelkoa niiden loppumisesta ei ollut. Kiitos, TaJut!

Kommentit

nimim. koristekasviin koheltanut

Huik! Eeppinen saaga. Puoli tuntia aiemmin startannut varjo-R5 dubailaisella tatamilla oli huomattavasti tapahtumaköyhempi.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi