JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 23.10.2007

Kullervo-maratonilla kolmas eemeli kolmen tunnin alittajien kerhoon

Keemiltä viimein onnistunut suoritus kärsivällisten ja sitkeiden lajissa

Uusien tavoitteiden hautomo, SUOMI -- "Kolme, kaksi, yksi — sekunti ennen rajan täyttymistä Keem viipyili ehkä metrin päässä maalista. Lopulta maaliviiva ylittyi ja piina päättyi. Loppuaika: 3:00.00, sijoitus M35-sarjassa: seitsemäs."

Näin päättyi Keemin edellinen maraton vuosi sitten Joutsenossa. Haamurajan äärimmäisen niukasta alittamattomuudesta johtunut trauma oli sen verran kova, että Keem ei maratonin lähtöviivalle uskaltanut ennen kuin 53 viikkoa myöhemmin samalle Kullervo-maratonin reitille. Siellä Keem juoksi Mikonpäivänä 29.9.2007 uransa kymmenennen maratonin. Tavoitteena oli jälleen kerran eemelipiirissä jo kovin tutuksi tullut kolmen tunnin alitus.

Kisamatka oli tällä kertaa koko viikonlopun mittainen, ja huolto- sekä kuvausavuksi Keemin matkaan lähti Patrik. Ilman fanitusta kolmen tunnin alittaminen olisikin paljon vaativampi tehtävä! Kisamatka sujui mukavasti Renoo Twangon kyydissä, Halpa-Sportin ja Utin huoltopisteisiin tutustuen. Sitikkalaan ei poikettu.

Alkuhaastattelu (mp4, 24 Mt)
Startin alla (mp4, 17 Mt)
Startti (mp4, 4 Mt)
Ensimmäinen kilometri (mp4, 4 Mt)

Maratonille saatiin lähteä liikkeelle mukavan viileässä, noin 12-asteisessa ja puolipilvisessä syyssäässä. Tämä merkitsi, että Keemin julkinen tavoite oli jo täytetty; viileän ja pilvisen sään yhdistelmässä ei Keem vielä ollut maratonia ennen päässyt taivaltamaan. Tosin eemelisanastossahan maraton tarkoittaakin pikamatkaa, jonka lopputulokseen lämpötilalla ei ole vaikutusta. Määritelmän syvällisempää merkitystä Kullervo-maratonin alkukilometreillä pohdiskellut Keem koki valaistuksen ymmärrettyään, että mitä kovempaa vauhtia maratonilla pitää, sitä nopeammin se on ohi. Niinpä Keem aloitti tasaisen reippaalla 4.04 minuutin kilometrivauhdilla. Jos pohjekrampit iskevät magnesiumkuurista huolimatta jälleen hieman ennen kolmen tunnin täyttymistä, se ei haittaa: tätä tahtia Keem on silloin jo maalissa, ellei peräti Joutsenon urheilukentän nurmikolla huilaamassa!

16 km juostu (mp4, 12 Mt)

Kuten Keem oli koko maratonin alusviikon pelännytkin, juoksu ei missään vaiheessa sujunut erityisen hyvin. Neljän viikon takainen Lapinlahden puolimaratonin juoksemisen ilo oli mm. välissä podetun viikon flunssailun takia muisto vain. Onneksi syke pysyi silti alkumatkalla vauhtiin nähden lupaavan hyvänä. Ilman ongelmia Keem saapui puolimatkaan ajassa 1:26.27. Se oli muutaman sekunnin kovempi väliaika kuin Hazorilla kaksi viikkoa aikaisemmin Jyväskylässä, mutta ei sentään Kiptoon seuraennätysjuoksun tasoinen.

Kun 29 kilometriä täyttyi, paistoi aurinko jo täyttä höökiä siniseltä taivaalta. Lämpötilakin alkoi nousta 15 asteen tuntumaan. Keemin onneksi huoltaja-Pat oli ajan tasalla, ja niin Keem sai vaihdettua päähänsä aurinkolasit sekä hikinauhan. Läpimäräksi kastunut lippalakki oli käynyt tarpeettomaksi.

30 km juostu (mp4, 9 Mt)

30 kilometriin saavuttaessa vauhti oli hiipunut jo tasolle n. 4.06-4.08 min/km. Sekin oli vielä täysin riittävää, mutta selvää oli, että ratkaisevat kilometrit olivat seuraavaksi edessä. Pystyisikö Keem vastustamaan eteen hiipivää Seinää? Tehtävä ei ainakaan vielä neljännen peninkulman alkukilometreillä tuntunut ylipääsemättömän vaikealta, vaikka vauhti koko ajan hivenen hiipuikin. 35 kilometrin paalulla Alitus alkoi näyttää jo erittäin todennäköiseltä. Silloin kuitenkin alkoi vanha tuttu maratonvaiva: pohjekrampit.

Kramppien vaivaamana Keemin ei auttanut muu kuin hidastaa vauhtia, vaikka voimia olisi kovempaankin menoon tuntunut löytyvän. Oli selvää, että loppukilometrit olisivat edellisvuotiseen tapaan tasapainoilua riskirajoilla. Piti yrittää juosta riittävän kovaa että kolmen tunnin raja alittuu, mutta kuitenkin tarpeeksi hitaasti että pohkeet eivät lyö täysin lukkoon. Erona edellisvuoteen oli vain se, että kovemman alkuvauhdin ansiosta marginaalia oli nyt enemmän.

40 km juostu (mp4, 5 Mt)

Tuo marginaali koitui kuin koituikin Keemin pelastukseksi. Vaikka 38 kilometrin paikkeilla voimat ehtyivätkin, niin Patrikin ansiokas kiritys 41. kilometrillä auttoi Keemiä pitämään vauhdin kohtuullisen hyvänä vielä loppuvaiheissakin. Heikosti toimivien pohkeiden takia Keem joutui antautumaan loppusuoralla yleisen sarjan voittajalle, mutta kolmen tunnin alitus ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Koskaan ennen ei Keem ole täysillä ja tosissaan juostun maratonin maalissa ollut niin tuorevoimainen kuin Joutsenossa 29.9.2007 klo 13.56 pysäytettyään ajanoton lukemaan 2:56.49. Väsymys oli silti sitä luokkaa, että kisan vaativimmaksi koitokseksi nousi se kun maaliviivan takana piti seistä arvontapalkinto käsissään tolpillaan sen aikaa kun toimitsija irrotti numerolapun rinnasta.

Viimeinen kilometri (mp4, 19 Mt)
Maaliintulo (mp4, 17 Mt)

"Hyvältä", olisi Keem maalissa vastannut jos olisi esitetty urheilutoimittajien peruskysymys. Sen sijaan Patrik esitti monta muuta kysymystä (mp3, 1 Mt).

14 vuoden harjoittelu ja kymmenen maratonia vaadittiin Keemiltä ensimmäisen kolmen tunnin alituksen realisoitumiseen. Kun Keem vuonna 1994 aloitti maratoonarin uransa päälle neljän tunnin ajalla, ei mielessä vielä väikkynyt kuin korkeintaan kolmen ja puolen tunnin alittaminen jonain kauniina päivänä. Keemin hieroja oli kuitenkin jo vuonna 1998 sitä mieltä, että Keemin pitäisi pystyä juoksemaan alle kolmen tunnin. Ensimmäisen kerran Keem kokeili siihen vaadittavaa vauhtia Hämeenlinnassa 2004, mikä päättyi tuskalliseen kramppailunäytelmään Parolantiellä. Vuonna 2006 Alitus oli jo sekunnin päässä, ja nyt siis viimein tosiasia.

Palkintojenjako (mp4, 36 Mt)

Monta hienoa ja vaikeaa hetkeä on 16 844 treenikilometrin varrelle mahtunut. Keemin (puoli)maratoonarin ura pähkinänkuoressa:

Vuosi Juoksua Puolimara Maraton Kommentti.
1993 1221 km - - Harjoituspäiväkirjan ensimmäinen merkintä 11.2.1993: 5 km / 35 min.
1994 1321 km 1:32.43 4:10.52 Uran ensimmäinen puolimaraton Forssassa ja maraton Helsingissä.
1995 1503 km 1:22.11 - Alkuvuodesta kovan treenin seurauksena yli kymmenen minuutin ennätysparannus puolimaratonilla Turussa. Kesällä penikkataudin, olkapäävamman ja InterRailin seurauksena pitkä treenitauko.
1996 ??? km 1:26.17 - Jälleen alkuvuodesta armotonta treeniä, minkä seurauksena kunto romahti kesällä. Syksyllä alkoi mystinen etureisivaiva, jonka vuoksi treenit jäivät olemattomiin.
1997 ??? km - - Koko vuosi vaikeaa, etureidet kroonisesti jökissä.
1998 425 km 1:35.26 - Jalat alkoivat jälleen jotenkuten toimia. Treenimäärät kuitenkin työkiireiden ohessa erittäin vähäiset.
1999 566 km 1:34.49 3:53.13 Kesällä pitkästä aikaa määrätietoista maratonharjoittelua ja elokuussa uran ensimmäinen neljän tunnin alitus Helsingissä. Syksyllä valtavasti ylitöitä ja monen kuukauden treenitauko.
2000 202 km - - Koko vuosi reissussa. Juoksua kertyi vain 202 km, mutta kävelyä sen sijaan peräti 4420 km. Vuodenvaihteessa parin viikon treenin jälkeen tuhat metriä radalla 3.43,8.
2001 1139 km 1:24.50 - Ensimmäinen ehjä treenivuosi kuuteen vuoteen. Neljä puolimaratonia, joista kovin syyskuussa Vaasassa jo hieman alle 1:25.
2002 1365 km 1:24.08 - Nousujohteisuus jatkuu, Vaasan puolikkaalla pieni tulosparannus edellisvuoteen. Ensimmäistä kertaa yli 200 treenituntia vuodessa, paljolti Espanjan pyöräretken ansiosta.
2003 1460 km 1:23.08 3:26.51 Keväällä hyvässä kunnossa olkapääleikkaukseen, minkä jälkeen pitkä treenitauko. Syksyllä kuitenkin lähes puolen tunnin parannus maratonennätykseen Lissabonissa ja lähelle puolimaratonennätystäkin Kosicessa.
2004 2115 km 1:20.00 3:12.30 Treenieemelin käyttöönoton ansiosta selvä treenimäärien kasvaminen ja pitkien lenkkien venyttäminen ensimmäistä kertaa yli 30 kilometrin. Selvät ennätysparannukset molemmilla matkoilla.
2005 1969 km 1:20.43 3:23.12 Keväällä ennennäkemättömän kova treenileiri Bulgariassa, mutta kesällä jotain meni pieleen ja Paavo Nurmi Marathon meni hiipimiseksi.
2006 1964 km 1:21.30 3:00.00 Vuoden sisällä 20 pitkää juoksulenkkiä. Elokuussa ennätykselliset 350 juoksukilometriä. Tuloksena reilu parannus maratonennätykseen.
2007 1644 km 1:19.09 2:56.49 Hyvä alkuvuosi, mutta sairaana kilpailemisen myötä mystinen kunnon katoaminen alkukesästä. Hyvä lepo keskikesällä ja nousujohteinen treeni loppukesällä toivat kuitenkin tullessaan uudet ennätykset molemmilla matkoilla.

Kommentit

Testaaja

Toimiikohan tää...

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi