JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 10.09.2007

Prenikkatauti riehuu RC Eemelissä

Kiptoo ja Keem SM-mitaleille Lapinlahdella

Ennätystehdas, Lapinlahti, SUOMI -- Veteraanien maantiejuoksun SM-mitaleista juostiin syyskuun ensimmäisenä päivänä Pohjois-Savossa, Lapinlahdella. RC Eemeli lähetti paikalle kaksi jäsentään Teivo Stayersin edustajina; Kiptoo ja Keem osallistuivat M35-sarjan puolimaratonille. Eemelien juoksu kulki Nerkoonniementiellä ennennäkemättömän sutjakasti, minkä seurauksena Kiptoon kaulaan Lapinlahden Mondo Areenalla pujotettiin hopeamitali. Keemkään ei jäänyt prenikoista osattomaksi, vaan hänet palkittiin pronssisella mitalilla. Edes kultamitali ei jäänyt valtavan kauas, Kiptoo jäi Teuvan Rivakan Ville Mattilalle vain pari sataa metriä — yhtä paljon kuin Keem Kiptoolle. Eemelikaksikon historialliset loppuajat olivat 1:18.27 ja 1:19.09.

Miten tällainen on mahdollista? Miksi eemelit parantelevat ennätyksiään vielä veteraani-iässä?

Pronssimitalistin kokemusten mukaan juoksutreenin vähentäminen tuntuisi olevan menestyksen ydin. Olihan Keemin juoksuharjoittelu kuluvan vuoden touko-heinäkuussa aikaisempiin vuosiin verrattuna varsin minimalistista. Tarkempi analyysi kertoo kuitenkin sen, että suunnistusharjoitusta on Keemille kertynyt yli kaksi kertaa normaalia enemmän. Tästä kiitos kuuluu pitkälti Tribille, joka on auliisti tarjonnut kyytejä iltarasteille ja yllyttänyt osallistumaan aikaisempaa pidemmille radoille. Niinpä Keemin peruskunto ei kesän aikana yli kolmen kuukauden gennadi- ja neljän ja puolen kuukauden kursiivitreenitauosta huolimatta ole päässyt repsahtamaan. Oma osuutensa kunnon ylläpitämisessä on varmasti ollut myös tavallista runsaammassa ja tehokkaammassa maantiepyöräilytreenissä, mihin keskikesällä motivoivat osanotot Kuopion ja Kukkian triathloneihin. Kokonaistreenimäärä on siis ollut kaikesta huolimatta hyvä.

Hopeamitalistin resepti on lähes päinvastainen. Kokonaistreeniaika on Kiptoolla vähentynyt edellisistä vuosista pyöräilymäärän huomattavan vähentymisen myötä, mutta juoksua on kertynyt enemmän kuin koskaan.

- Jos pyöräilyn vaatimalle pitkälle lenkille ei löydy sitä viittä tuntia, kannattaa pitkä lenkki tehdä juoksemalla kaksi tuntia, yksinkertaistaa ajankäytön optimoija lajipainotustaan.

Joidenkin koulukuntien mukaan kyseessä on Kiptoon ensimmäinen juoksuun painottuva kausi. Kantapääkin on kestänyt toistaiseksi mukana paremmin kuin vuosi sitten.

Keemin seitsemän peräkkäisen viikonlopun kisaputki alkoi heinäkuussa Kuopio Triathlonissa ja kunto on kisa kisalta ollut nouseva. Kuopion ja Kukkian triathlon-kisoissa kestävyys vielä loppui kesken ja juoksu ei sujunut. Tampereen varttimaratonilla Keem jo roikkui kahdeksan minuuttia Arin peesissä ja seuraavana viikonloppuna yllätti pistoksen saaneen Kiptoon Kumpula-hölkän 15 kilometrillä. Yllätysvoitto tuli myös RC Eemeli maastojuoksussa ja puolimaratonviimeistelyksi Rauhaniemessä juostu viiden kilometrin ennätysaika 17.56 lupasi sekin hyvää Lapinlahdelta, vaikka eroa Kiptoohon tulikin pelkästään neljännen kilometrin aikana 20 sekuntia. Kaiken kisailun keskellä elokuun treenitkin sujuivat hyvin; Keem sai pitkästä aikaa väännettyä pitkälenkoja ja yassoja, vieläpä hyvillä vauhdeilla, ja kuukauden kokonaiskilometrimääräkin 286 oli uran kolmanneksi paras. Kisaviikolla herkkyys hiipi Keemin jäseniin ja lenkeillä oli pakko väkisin toppuutella suurimpia juoksuhaluja ja jättää paras isku Lapinlahdelle.

Kisaviikolla Kiptoo oli SM-juoksuista jo niin hermostunut, ettei meinannut trikoissaan pysyä. Keskiviikkona radalla tehdyt muutamat koevetäisyt oletetulla maksimaalisella puolimaratonin kilometrivauhdilla 3.45 tuntuivat hankalilta. Sykekin käyttäytyi miten sattui; liekö syynä ollut lähetinvyön vanhuus vai matkassa olleen lippulaivan mahdollisesti aiheuttamat häiriöt. Lähes varmana pidetyn lähteen mukaan veteraanin painokin oli noussut viimeisen kahden erittäin kevyen viikon aikana puolitoista kiloa.

Viimeinen silaus Lapinlahden hyvälle iskukyvylle luotiin Maaningan Suokaarteessa, jossa kisapäivän aattoiltana tarjoiltiin mainiota kaalilaatikkoa, porkkanalaatikkoa sekä karjalanpiirakkaa. Kisa-aamun vire puolestaan viimeisteltiin kaurapuurolla ja kahvilla. Kiptoo laittoi kaurapuuroon extra-voisilmän, Keem ei ensimmäistäkään.

Kisapaikalla Keemin vielä suorittaessa vessajonotusrituaaleja tuli erään pirkanmaalaisen seuran edustaja esittelemään seuransa matkustus- ja avustuspolitiikkaa Kiptoolle ja kyselemään tämän tulevaisuuden seurasuunnitelmista. Keskustelua vierestä kuunnelleen Lepenkin saisi kuulemma ottaa mukaan kisamatkoille ja hotelliin.

Lähdön alla vallitsi sadekuuroinen ja viileä, suorastaan kylmä syyssää. Starttihetkellä lämpömittari näytti vielä 9 astetta, mutta maalissa enää 7. Olosuhteet olivat siis likimain ihanteelliset, vain ajoittain navakkanakin käynyt tuuli arvelutti. Kuulutuksen mukaan matkakin "pitäisi olla ihan asiallisesti mitattu". Mahtavaa!

Video startista (39 sekuntia)

Eemelit starttasivat koukkupolvien kisaan eturivistä. Tässä kisassa molempien eemelten jalassa loistaneet DS Racerit eivät erottuneet joukosta; samanlaiset jalkineet oli eturivissä myös kolmella muulla veteraaniotattajalla. Lapinlahden pykiytymättömällä Mondolla eemelit kiersivät ensimmäiset 800 metriä ajassa 2.57, eli sellaisella 3.40 km-vauhdilla. Keemin juoksu sujui helposti ja kilometrin kohdalla hän ohittikin Kiptoon, mutta jäi kuitenkin peesaamaan paria iäkkäämpää kulkijaa. Kiptoo asettui Keemin taakse. Vielä lämmittelyn aikana Kiptoon mahassa äänekkäästi hölskynyt savolainen lähdevesi asettui sekin onneksi seuraamaan mitä tuleman piti.

Video 400 metrin kohdalta (11 sekuntia)
Video 800 metrin kohdalta (6 sekuntia)

Ensimmäiset viisi kilometriä Lapinlahden keskustan tuntumassa juostiin näissä asemissa, vauhdin pysyessä tasaisen varmasti samana. Kolme kilometriä ohitettiin ajassa 10.59 ja viisi kilometriä 18.23. Alkumatka oli hieman laskuvoittoista, mutta toisaalta vastatuulista. Eemelit sulautuivat viiden juoksijan ryhmään. Kanssajuoksijoista yksi teki kisan ohessa vauhtileikittelyharjoituksia. Välillä äijä siirtyi hurjaa vauhtia jonon keulille, ja välillä hidasti reippaasti, jättäytyen jonon hännille — noustakseen sieltä taas hetken perästä jonon kärkeen. Mikä lie hiillostustaktiikka. Onneksi porukan keulilla viihtyi myös sellainen veteraani, jonka juoksurytmi pysyi kronometrimäisen tarkkana. Eemelit häikäilemättä käyttivät vastatuuliosuuksilla peesiavun hyväkseen. Nyt mentiin kuitenkin reippaasti alle 1:20 aikaan johtavaa vauhtia, joten rohkeutta kovempaankaan vauhdinpidon yrittämiseen ei ollut. Eikä sen puoleen tarvettakaan.

Seitsemän kilometrin vaiheilla Keem katsahti pitemmälle eteensä ja huomasi noin kilometrin päässä häämöttävän sadealueen. Sade tulikin semmoista vauhtia kohti, että jo parin minuutin kuluttua juoksijat törmäsivät siihen. Sateen mukana saatiin vielä aikaisempaa kylmempää ilmaa sekä entistä kovempi vastatuuli. Kevyesti sonnustautuneet juoksijat alkoivat muuttuneissa olosuhteissa kohmettua huolestuttavaan tahtiin etenkin käsivarsista. Kahdeksas kilometri vei peräti 3.50 ja putoaminen ennätystahdista roikkui tummana uhkana eemelikaksikon päällä.

Kaikeksi onneksi lähialueilla paikoin rakeinakin tullut sade jäi kuitenkin lyhyeksi kuuroksi ja yhdeksännellä kilometrillä palattiin jälleen seuraennätystä enteilevään tahtiin. Ylämäkisen kymmenennen kilometrin jälkeen kellotettiin väliajaksi 37.23, mikä oli seitsemän sekuntia Keemin asettamaa tavoitetta kovempi. Tavoite oli täytetty, nyt enää piti juosta loppumatka täysillä ja päätyä juhlimaan uutta ennätystä. Ehkä mitalikahveilla?

11 kilometrin kohdalla olleella Nerkoon raviradan kääntöpaikalla Kiptoo huomasi, että eemelit ovat sarjassaan sijoilla 2-3! Tämä hämmästyttävä tieto tuntui antavan lisää ruutia kintereisiin. Kiptoo hörppäsi ensimmäistä kertaa ja sai lämpimästä urheilujuomasta apua kohmeiseen oloonsa. Elimistö alkoi lämmetä. Takatuulessa ja myötämäessä toisen puoliskon alkajaisiksi alkoi veljeksiksikin tituleerattu eemelikaksikko pistellä rinta rinnan hämmästyttävää vauhtia. Ryhmästä kääntöpaikalla helponoloisesti irtaantuneella ruoveteläisellä saattoi myös olla osuutta asiaan.

Kilometrit taittuivat 3.36, 3.39, 3.40, 3.39, 3.37. Juoksu sujui erinomaisesti ja kun 16 kilometriin saavuttiin ajassa 59.25, alkoi uusi seuraennätys näyttää jo väistämättömältä. Mutta kumpi ottaisi sen nimiinsä?

Viimeisen juoma-aseman jälkeen kävi selväksi kummalla oli enemmän voimia jäntereissään. Kiptoo pisteli 17. kilometrin huikeaa vauhtia aikaan 3.33 ja karkasi hetkessä kuuden sekunnin päähän Keemistä. Keem menetti juoma-asemalla juoksurytminsä, eikä muutenkaan pystynyt moiseen vauhdinmuutokseen. Keeminkään vauhti ei mainittavasti kuitenkaan hidastunut, Kiptoo vain pyki edellä täyttä karkua sellaisella vauhdilla, että etumatka kasvoi koko ajan, pikku hiljaa isommaksi ja isommaksi.

Video 19 kilometrin kohdalta (1.02 minuuttia)

Viimeisistä kilometreistä juoksijat eivät paljon muista, mutta nakutetuista väliajoista voidaan todeta se, että järjestäjien kilometrimerkinnöissä 21. kilometri oli n. 200 metriä muita pitempi. Onneksi haamurajan alitukset eivät tällä kertaa kuitenkaan olleet hilkulla, vaan molemmat eemelit alittivat tästä huolimatta omat ennätyksensä selvästi. Kiptoon hopea-aika 1:18.27 oli 1.09 alle entisen seuraennätyksen ja Keeminkin pronssitulos 1:19.09 noin minuutin kovempi kuin entinen oma ennätys.

Maaliintulovideo (1.23 minuuttia)

Maalissa odotti eemelitoimittaja Lepe kärkkäänä mitalistien kommentteja. Niitä saatiinkin epäeemelimäisen vuolaasti. Liekö tähän vaikuttanut digiaikaan vai SM-mitaliaikaan siirtyminen?

Mitalistien haastatteluvideo (3.57 minuuttia)

Eemelien edesottamukset pantiin laajasti merkille myös Internetin eri urheilupalveluissa, muiden muassa Mogulin blogissa ja ensimmäistä kertaa myös Tilastopajan tilastoissa (Kiptoo / Keem).

Ensimmäisten henkilökohtaisten SM-mitalien lisäksi Kiptoota ja Keemiä odottaa myös KULPin puolimaratonennätyksistä lupaama persikkainen palkinto!

Video palkintoseremoniasta (56 sekuntia)

Kiptoo jatkaa veteraanimitalien metsästämistä 15.9. Ylihärmässä SM-maratonilla, samana päivänä kun ennennäkemätöntä juoksutreeniä vetäneet Hazor ja Mjev pyrkivät Jyväskylässä Finlandia-maratonilla rikkomaan kolmen tunnin rajan. Keem sen sijaan palauttelee Lapinlahden rasituksista pitempään ja aikoo juosta maratonin vasta 29.9. Joutsenossa.

Kommentit

Hazor

On kyl pojat mahtavassa kunnossa. Toivottavasti tulee samaan malliin uusia ennätyksiä maratonilta!

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi