JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 03.03.2007

Kiptoo kesytti Pyynikin portaat

Epäonni vainoaa kauden Cup-kisoja: ilkivalta juoksutti Ariokia ja Patrikia 1,4 km liikaa

Munkkikahvila, Tampere, SUOMI -- Maailman korkein soraharju tarjosi vaativat rinteensä RC Eemeli Cupin vuoden 2007 toisen osakilpailun juoksureitiksi. Tuskin oli häntäpään kilpailijoiden syke ehtinyt laskea edellisviikonlopun kasisatasen jäljiltä, kun jo kajahti pakkasen varalta kahdella tunnilla siirretty lähtölaukaus Pyynikin testijuoksuun. Vedonlyöntitoimistojen tappioksi myös kasilta poissa olleet Patrik ja Ariok ilmestyivät viivalle hyvin sujuneen harjoituskauden välitilinpäätöstä tekemään. Lähes Aina joku kuitenkin jää pois, tällä kertaa Renoo joutui vetäytymään työesteiden ja Skeema nimikkoharrastuksensa vuoksi.

Juoksun kärki alitti kaikki estimaatit. Lumiset tienpinnat eivät vikkeliä nastarijalkoja hidastaneet, vaan kärkinelikko ampui heti lähdöstä hurjaan haipakkaan. Portaiden alapäässä hieman ennen puolimatkaa nelikko oli vielä koossa, mutta portaissa Hazor repi kahden sekunnin kaulan Kiptoohon ja kahdeksan sekuntia Keemiin. Ei ehkä olisi kannattanut: "Pieni kevennys ennen portaita, portaat rennosti ja isku portaiden päällä", paljasti Kiptoo jälkeenpäin rappusten roolin kisan ratkaisuhetkillä. "Tasaisella olisin ehkä kilsan tai pari vielä pystynyt roikkumaan, mutta portaat nopeuttivat pudotusta", analysoi korkeuseron tuhoisaa merkitystä ratajuoksuspesialisti Keem. Hazor roikkui Kiptoon peesissä hiukan pitempään kuin Keem ja Mjev, mutta joutui hänkin antautumaan lähes puoli minuuttia. Kiptoon hurja loppuaika 29.20 paransi seuraennätystä pari minuuttia ja takaa paikan suunnistusseurojen kolmenkympin alittajien pöydässä. Myös Hazor alitti haamurajan, vaikka pöytä sijaitsee Tampereella.

Cupin tuore ulkojäsen, salaa treenaamaan äitynyt Trib halusi testata kärkijoukon vauhtia ja aloitti rajusti. Jo Varalan nousussa Trib joutui kuitenkin luomaan viimeisen silmäyksen kärkeen, ja takana vaanivat tasaisin välein Boit, Patrik, Ariok ja Lepe. Lievästä flunssasta kärsinyt Boit ei hätyytellyt henkilökohtaista ennätystään mutta sai kuin saikin Tribin kiinni portaissa ja pyrki tätä juoruamalla hermostuttamaan. Lopun alamäissä Boitin loikka oli hiukan pitempi, ja kaksikko tuli maaliin Tribin iloiseksi yllätykseksi 39 minuutin pintaan.

Harvinaisehkon itse järjestetyn juoksukilpailun luonteeseen kuuluu joitakin erikoispiirteitä. Viime kesän TTD:ssä järjestelytoimikunta julkaisi kansainvälisessä tietoverkossa valokuvia reitin risteyspaikoista, tällä kertaa taas julkaistiin kartta ja velvoitettiin osallistujat tutustumaan reittiin etukäteen. Reitti oli toki merkitty näkyvin rastilipuin, mutta se ei valitettavasti riittänyt. "Näin kyllä liput, mutta en yhtään tiennyt mihin suuntaan niiden kohdalta piti kääntyä." Lepen kommentti lienee tarkoitettu vain kritiikiksi järjestäjää kohtaan, sillä Lepe oli tutustunut reittiin huolellisesti etukäteen ja tiesi tarkasti minne kääntyä.

Patrik ja Ariok sen sijaan luottivat paikallistuntemukseensa ja taskussa olleisiin karttoihin eivätkä kiertäneet reittiä kertaakaan ennen kisaa. "Olen treenannut paljon näillä kulmilla ja reitti näyttää selkeältä", uskoi Patrik ennen lähtöä. Ikävä kyllä Tahmelassa joku tarvitsi rastilippuja, ja kisaa edeltävän tunnin aikana kriittinen reittimerkki oli saanut siivet selkäänsä. Pat täräytti risteyksestä väärään suuntaan ja löysi itsensä seisoskelemasta Pispalan valtatiellä. Tuntumassa seurannut Ariok epäili Patrikin reitinvalintaa muttei uskaltanut ottaa sitä riskiä, että Pat olisi sittenkin ollut oikealla tiellä. Lepe juoksi näkö- vaan ei huutoyhteyden päässä ja huhuili turhaan Ariokille. "Lojaalius ei riittänyt lähteä perään väärälle reitille", kommentoi naisten sarjan valtias ratkaisuaan maalissa 46 minuutin juoksun jälkeen. Jo kolmasti tänä vuonna Lepe on haastanut Ariokin ja Patrikin viivalle, eikä vielä tämäkään kerta tuonut ratkaisua uholle ja spekuloinnille. Ehkä parempi niin.

Harharetki ei onneksi ratkaissut järjestystä Cup-kisassa, sillä Ariok ja Patrik juoksivat saman reitin ja saapuivat maaliin ankaran loppukirin kera aakkosjärjestyksessä parin sekunnin erolla. Patrikin jälkikäteen tekemän virallisen analyysin mukaan ylimääräistä matkaa kertyi 1400 metriä, ja seisoskelujen poistamisen ynnä muun ekstrapoloinnin jälkeen loppuaika 7,6 kilometrillä olisi ollut 42 minuutin pinnassa. Penkkiurheileva maailma kuitenkin toivonee, että Oiten lenkillä reitti on merkitty, kaikki kunnossa ja niin Patrik, Ariok kuin Lepekin nähdään todellisen vauhdin mukaisessa järjestyksessä kirkon kulmalla ja maalissa.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi