JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 26.04.2006

Kymmenen vuotta RC Eemeliä

RC Eemelin tie Oiselta 1996 Oiselle 2006

Kymmenvuotisjuhlajuoksun suunnittelutoimisto, SUOMI -- Tänään tulee kuluneeksi paitsi 20 vuotta siitä, kun Tšernobylissä räjähti, myös kymmenen vuotta siitä, kun RC Eemeli perustettiin. Paria tuntia vaille saman verran on kulunut seuran ensiesiintymisestä Oisen lenkillä.

Pyöreitä täytettäessä on tapana muistella vanhoja, joten tänään RC Eemelikin palauttaa lukijoidensa mieliin joitakin historiansa tärkeimpiä päiviä. Tässä toimituksen valinta kymmenestä muistelemisen arvoisesta ja käänteentekevästä päivästä:

26.04.1996, RC Eemeli perustetaan Kolkanmäellä ja juostaan maailmankartalle Oisella

Seuran perustamiskokouksesta ei tehty pöytäkirjaa ja historiikkikin on yhä kirjoittamatta. Niinpä näitä kymmenen vuoden takaisia, jakkilehmän hännän mittaisiksikin kuvattuja tapahtumia dokumentoitaessa on turvauduttava hatariin ja häilyviin perustajajäsenen mielikuviin.

Faktaa on ainakin se, että Keem, Kiptoo ja Patrik olivat tuona perjantai-iltapäivänä kokoontuneet Hämeenlinnaan Kolkanmäelle valmistautumaan illan koitokseen Lammilla. Oli Oisen lenkin aika. Patrik oli tuolloin jo kahden osallistumisen Oisen veteraani, Keem ja Kiptoo olivat lähdössä kisaan mukaan vasta toista kertaa. Yksissä tuumin todettiin, että seurattomana ei ole kiva kilpailla, vaan ilmoittautumispisteessä pitäisi olla jokin seura, jota ilmoittaa edustavansa. Keem ja Kiptoo näkivät tässä myös mahdollisuuden tuoda julkisuutta kehittämälleen Eemeli-nimiselle sähköpostiosoitehakumoottorille ja seuran nimeä pyöriteltiin sen vuoksi Eemeli-pohjalta.

Lopulta ehdotuksista parhaaksi valittiin RC Eemeli. Lyhenteen RC ajateltiin tulevan sanoista Running Club, olihan tällaisten etuliitteiden käyttö tuohon aikaan kovin muodikasta. Patrik ei halunnut jäädä seurattomaksi ja noin kolmen sekunnin jäsenyysneuvotteluiden jälkeen tuoreella seuralla oli kolme edustajaa Oisen lenkillä.

Seurallisuudesta huolimatta Oisen lenkki eteni hyvin samanlaisten kuvioiden mukaan kuin edellisvuonnakin, joskin matkalla Oiselle Patrik tällä kertaa ei myöhästynyt junasta. Timo Salomaa voitti tietysti hölkkäsarjan ennen Sahea. Kovaa aloittanut Keem oli eemeleistä nopein, mutta väsähti hänkin lopussa hölkkäsarjan neloseksi ja jäi ajallaan 36.43 hieman edelliskevään reittiennätyksestään. Patrik ja Kiptoo kävivät sen sijaan poikkeuksellisen ankaran kamppailun seuran kakkostilasta. Kisan pystyi lopulta kirkon kulmalla kääntämään edukseen Patrik, joka kellotti ennätyksekseen 41.57 ja jätti Kiptoon 13 sekunnin päähän taakseen. Vain hieman tämän jälkeen maaliin tuli tuleva Jukolan epäeemeli Eero sekä perustamiskokousta isännöinyt RH. Kiptoon mieltä epäilemättä lämmitti Eeron kukistaminen, olihan edellisvuonna tullut tähän vielä 15 sekuntia tappiota.

Oisen lenkin jälkeen eemelit olivat luonnollisesti viimeisinä uimahallin saunassa ja saunan jälkeen nautittiin banaaneista sekä hampurilaisista. Luotiin Oisen lenkin legendaa. Luotiin RC Eemelin perinteitä.

25.04.1997, Kiptoo kukistaa ensimmäisen kerran Patrikin, tietysti Oisella

Lammin kunnantalolle kokoonnuttiin taas seuran yksivuotisjuhlien aattoiltana. Kiptoo oli kansainvälisessä tietoverkossa julkistanut tavoitteekseen Patrikin lyömisen Oisen lenkillä. Keem puolestaan oli kamppaillut yk:n ja muiden vaivojen keskellä lähes koko vuoden sitten edellisen Oisen lenkin. Keem olikin kovin epävarma siitä, vieläkö pystyy pitämään seuratoverit takanaan.

Timo Salomaalle ei hölkkäsarjassa tälläkään kertaa kukaan voinut mitään. Koko eemelikolmikosta kukaan ei nyt pystynyt edes Kiptoon tulevaan maratonvauhtiin, mutta aika 39.29 riitti kuitenkin pitämään Keemin ykkösenä. Kiptoo osoitti selvää kehitystä päätyen loppuaikaan 41.21 ja sijoittuen hölkkäsarjassa ennätysmäisesti 15 parhaan joukkoon. Samalla Kiptoon tavoite tuli täytetyksi, sillä Patrikilla ei ollut paras päivänsä ja aika painui päälle 44 minuutin, RH jäi kuitenkin vielä puolentoista minuutin päähän taa.

Kiptoon voitto Patrikista oli melkoisen käänteentekevä merkkipaalu: sittemmin Kip on hävinnyt Patille juoksukisassa vain yhden ainoan kerran: Suvi-illan puolimaratonilla vuonna 2000. Muissa lajeissa tappioita sen sijaan on kertynyt niin vapaauinnissa, rackethlonissa, frisbeegolfissa, kuulantyönnössä, pöytätenniksessä kuin vakiokössissäkin.

Eikä ensimmäisestä Patrikin kukistamisesta ollut kuluva kuin kaksi vuotta lisää siihen, että Kiptoo otti ensimmäisen kerran myös Keemin päänahan — Oisen lenkillä tietysti. Siitä onkin sittemmin tullut Kiptoon mielipuuhaa, joskin Oisella hän ei ole siihen toista kertaa kyennyt.

Vuoden 1997 Oisen lenkillä oli mukana myös myöhemmin samana vuonna virallisesti Kiptováksi ryhtynyt Saga, joka pitikin melkoista vauhtia ja kellotti yhä voimassaolevan Oisen lenkin eemelová-ennätyksen 49.28.

Oisen lenkin jälkeen eemelit olivat luonnollisesti viimeisinä uimahallin saunassa ja saunan jälkeen nautittiin banaaneista sekä hampurilaisista. Luotiin Oisen lenkin legendaa. Luotiin RC Eemelin perinteitä.

21.03.1999, Patrik Bowrain vastaanottaa haasteen dcc:llä

Keväällä 1999 elettiin maailmanlopun tunnelmissa, olihan vuoden lopussa odottava y(2)k tuleva sekoittamaan kaikkien elämän. Sen kunniaksi Keem, Kiptoo ja Patrik alkoivat kutsua itseään Keemiksi, Kiptooksi ja Patrikiksi.

Nimiuudistuksen myötä RC Eemeli koki olevansa kotisivujen arvoinen. Varsinaista kotisivustoa ei kuitenkaan haluttu julkaista heti alkuunsa, vaan kasvavan yleisön tarpeisiin laadittiin lehdistötiedotejärjestelmä, johon tilattiin niin konsepti kuin ulkoasukin Sumpilta. Seuran iskulauseessa "Ei paras vaan ainoastaan hyvä" puolestaan mukailtiin tuntemattoman fanin tunnustusta "Ei ainoastaan hyvä vaan paras".

Patrik oli sopivasti kevään korvalla, Pyhän Patrikin päivänä, täyttämässä vuosia, minkä todettiin olevan Juhlinin arvoinen päivä. Keem ja Kiptoo olivat hieman huolissaan harvakseltaan harjoitelleen Patrikin juoksukunnosta ja päättivät motivoida seuratoveriaan. Pat ilmoitettiin heinäkuussa häämöttävälle Hamptonin puolimaratonille ja lounas lähetettiin päivänsankarille IRCissä DCC:llä GIF-muodossa. "Mulle tuli ny. Tänks. Kyllä tämä nyt on aika selvää.", totesi Pat ja ilmoitti haasteen olevan liian suuri hänen monitorilleen.

Viiden päivän viipeellä tapahtunut tiedotettiin kansainvälisessä tietoverkossa koko suomen kieltä taitavalle maailmalle. Oli syntynyt ja julkaistu RC Eemelin ensimmäinen lehdistötiedote.

Pian tämän jälkeen käytiinkin taas kipittämässä Oisen lenkkiä, jossa todettiin seuran voimasuhteiden menneen uusiksi. Kiptoo paransi ennätystään minuuttikaupalla eikä Keem pystynyt roikkumaan uuden juoksukunkun kyydissä, vaan joutui antautumaan 16 sekunnilla elämänsä ehkä rankimmassa juoksussa. Kaiken lisäksi Kiptoo teollaan ansaitsi historialliset 3 kg persikoita, jotka Keem oli voittajalleen luvannut. Palkinnosta nautiskeltiin mm. nyt jo edesmenneessä Siiderikulmassa. Patrik vasta valmistautui Hamptonin menestykseen tähtäävään peruskuntokauteen ja päätti tyytyä huoltotehtäviin. Sittemminhän eemeleillä on tullut enemmänkin tavaksi jättäytyä kisoista pois milloin mihinkin syihin vedoten. Tämän historian ensimmäisen poisjäämisen selitykseksi merkittiin aikakirjoihin: "jalat eivät toimi".

Peruskuntokausi kuitenkin onnistui ja heinäkuussa Pat alitti komeasti kaksi tuntia Hamptonissa.

Käy myös ihailemassa RC Eemelin vanhaa lööppiarkistoa. Ennen kotisivujen valmistumista alkuvuodesta 2000 (eihän niitä kannattanut pystyttää ennen y2k:ta kun olisivat kuitenkin menneet vuodenvaihteessa nurin) lehdistötiedotteet oli tapana julkistaa tämän lööppijärjestelmän kautta.

03.07.1999, Kiptoolle pokaali Hämeen pyöräringistä

Eemelit ovat seuran perustamisesta asti olleet persoja paitsi persikoille, myös pokaaleille, mikä näkyy yhdessä seuran tunnetuimmista iskulauseista: "Pokaalit eivät tule ilmaiseksi". Ilmaisia pokaaleja ei todellakaan tuntunut olevan jaossa, eikä kovalla työnteollakaan pokaalisijoille tahtonut olla asiaa edes legendaarisella Oisen lenkillä. Hölkkäsarjassakaan.

Ensimmäisenä eemelinä Kiptoo hoksasi, että on muitakin urheilulajeja kuin kestävyysjuoksu. Kip hankki maastopyörän — ensimmäisessä ei ollut edes joustokeulaa — ja opetteli polkemaan härmäläisillä metsäpoluilla. Täsmälleen samanlaisen menopelin osti myös Keem, joka ei halunnut antaa seurakaverilleen yhtään treenietumatkaa. Ensi yrittämällä Finlandia-maastopyöräilyssä syksyllä 1997 ei menestystä jäykkäkeulaisille eemeleille vielä herunut; Keem sijoittui 20 kilometrin retkisarjassa kuitenkin 75 osanottajan joukossa mainiosti 20:nneksi ja Kiptoo 27:nneksi.

Kun aivan mitättömällä harjoittelulla ja huonoilla välineillä menestys oli noinkin hyvää, innostui Kiptoo maastopyöräilypokaalin jahtaamisesta oikein toden teolla. Kampea kierrettiin Lamminpäässä, Kyötikkälässä ja Lahdessa erilaisissa otatuksissa, mutta vasta kotikonnuilla Hämeenlinnan Ahvenistolla tärppäsi. Hämeen pyöräringin yhteydessä järjestettiin heinäkuussa 1999 MTB-ajo, jonka 14 kilometrin lenkillä Kiptoo väänsi itsensä sateen liukastamalla ajouralla jokamies-sarjan hopealle ja hankki täten seuran ensimmäisen pokaalin!

Pokaali ei totisesti tullut ilmaiseksi. "Osallistuminen maksoi 60 markkaa", virkkoi hopeajuhlista seuraavalla viikolla tavoitettu Kiptoo.

Tulevia pokaaleja varten haaveiltiin seuran omasta palkintokaapista. Kukaan vaan ei tuntunut tietävän missä se on. Niinpä seura lähetti 2000-luvun alkajaisiksi edustajan kiertämään maailmaa palkintokaappia etsien.

Etsinnät keskitettiin ensin läntiselle pallonpuoliskolle. Alkuvuoden aikana tutkittiin Argentiinan pampat, Atacaman autiomaa, Chilen rannat, Tulimaa, Patagonia, Antarktiksen Niemimaa, Bolivia, Ecuador, Kuuba, Jukatanin Niemimaa ja Belize, mutta merkkiäkään palkintokaapista ei nähty. Kesän korvalla etsintä siirrettiin Väli-Amerikkaan, koska Guatemalassa järjestettiin seuran vuoristoleiri. Uusi maastopyöräkausi pyörähti käyntiin juhannuksen jälkitunnelmissa Kyötikkälässä ja tapahtui se, mitä pelättiin: keväällä Atalaan parempien treenimaastojen ääreen muuttanut Kiptoo jatkoi pokaalitehtailuaan sijoittumalla Kangasala MTB:n kilpasarjassa sensaatiomaisesti viidenneksi!

Vain kaksi päivää myöhemmin korkean paikan leirillä Antiguasta Cobaniin siirtymässä ollut Keem sai näköhavainnon palkintokaapista Guatemala Cityssä. Mahdollinen Ku Klux Klanin väliintulo kuitenkin pakotti Keemin pitämään näppinsä kaapista erossa.

Pitkä ja hikinen etsintä tuotti lopulta tulosta 4.10.2000 Indonesian Surabayassa. Palkintokaappi oli tuotu inhimillisen erehdyksen vuoksi sinne, Atal Sportsin tiloihin. Seura kuitenkin totesi, että kaappi on siellä hyvissä käsissä eikä sitä lähdetty enää raahaamaan Atalaan. Tämä oli järkevää etenkin siksi, että Kiptoon oli ollut pakko hankkia jo varsin laajalle pokaalikokoelmalleen oma palkintokaappinsa, joten vanha jouti jäädä Jaavalle.

Lue myös Hämeen Sanomien artikkeli pokaalin tuottaneen Pyöräringin tapahtumista.

14.08.1999, Keem ja Hazor pitävät Kiptoon takanaan HCM:llä

Kesällä -99 Keem ja Kiptoo treenasivat maraton mielessään. Tavoitteeksi oli asetettu elokuinen Helsinki City Marathon. Täysin tästä tietämättömänä oli saman tavoitteen asettanut Jyväskylässä äärijäbä nimeltä Hazor; erona oli vain se, että Hazor ei treenannut maratonille. "Kesäkuussa tein kaksi puolentoista tunnin lenkkiä, mutta ikävä kyllä juoksutreenaus lopahtikin sitten heti alkuunsa", kirjoitti Hazor myöhemmin omassa HCM-tiedotteessaan. Kaiken lisäksi Hazor oli tankannut viime päivät ennen maratonia niin rajusti, että kisapäivän aamuna kämpässä ei ollut enää mitään syötävää.

Jo uransa toista maratonia juossut Keem oli sen sijaan valmistautunut huolellisesti ja malttoi kisassa tällä kertaa aloittaa juoksemisen myös erittäin rauhallisesti. Kiptoo kuitenkin lähti liikkeelle vielä maltillisemmin eikä eemelikaksikko missään vaiheessa nähnyt toisiaan reitin varrella. Sen sijaan viiden kilometrin väliaikapisteen vaiheilla bongasi Hazor juoksijajoukon seasta RC Eemeli Tour 1999 -paitaan sonnustautuneen Keemin eikä ujostellut liittyä puolitutun juoksijan seuraan.

Osoittautui, että Keem ja Hazor viihtyivät molemmat erittäin hyvin hieman alle neljän tunnin loppuaikaan tähtäävässä vauhdissa ja Keemin pitäessä tasaista 5.30 minuutin kilometrivauhtia kaksikko taivalsi kilometri toisensa jälkeen yhtä matkaa kohti maalia. Hazor epäili jo järjestäjien mitan venyneen, kun viimeinen kymppi ei tuntunut etenevän ensinkään. Lopulta illan jo pikku hiljaa hämärtyessä Keem kolme kilometriä ennen maalia aloitti loppuvetonsa, johon Jukolan viestissä, juhannuspyöräilyssä ja tandem-pyöräilyssä kesänsä viettänyt Hazor ei pystynyt vastaamaan. Keem saapui maalivaatteen alle Olympiastadionille 17 minuuttia entistä ennätystään kovemmassa ajassa ja neljä tuntia alitti selvästi myös Hazor.

Kauan ei tarvinnut odotella Kiptoonkaan maaliintuloa, vaan Keemistä ja Hazorista 30 km kohdalla jo kymmenen minuuttia perässä taivaltanut maratondebytantti hävisi Hazorille lopulta vain tasan neljä minuuttia. Elettiin aikoja, jolloin Kiptoon maratontulokset eivät vielä alkaneet kakkosella, vaan nelosella. Kiptoollahan on tavaksi muodostunut se, että maratoniin käytettyjä täysiä tunteja on aina yksi vähemmän kuin edellisellä kerralla.

HCM:n jälkimainingeissa Keem paistoi Otaniemessä seuran yhä epävirallisesti voimassaolevaksi ennätykseksi 95 makkaraa.

Kaikki tämä tapahtui yli kolme vuotta ennen Hazorin jäsenöitymistä. Kun tätä verrataan Patrikin kolmen sekunnin mittaiseen jäsenöitymisprosessiin, voidaan todeta että variaatiota on ollut.

Lue myös vanha lehdistötiedote aiheesta sekä Hazorin kisaraportti.

22.04.2001, RC Eemeli Cup alkaa Lehin lenkillä

"RC Eemeli Cup on RC Eemelin sisäinen, vuotuinen hegemoniakamppailu. 8 osakilpailua, joista 4 juoksuja ja 4 muita." Näin on Eemeli-suomi-sanastossa määritelty. Nyttemmin mahdollisesti kriisiinkin joutunutta Cuppia otatetaan tällä hetkellä jo kuudetta vuotta. Cupin muoto ja säännöt määriteltiin maaliskuisella seuran treenileirillä Vuokatissa vuonna 2001. Perinteisesti Cupin osakilpailut on arvottu juhlavassa arvontatilaisuudessa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Cup-arvonta tapahtui juuri tämän Vuokatin leirin yhteydessä. Arvontaan, kuten Cuppiinkin, osallistuivat Keem, Kiptoo ja Patrik. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Cup-osakilpailuksi nostettiin arvontapiposta Kiptoon ehdotus: Lehin lenkki, 22.4.2001, Hattula.

Vain puolitoista viikkoa ensimmäisen Cup-arvonnan jälkeen Matti Nykänen meni neljännen kerran naimisiin.

Itse kisa Lehillä sujui osin erikoisehkoissa merkeissä. Kiptoon arvattiin olevan ylivertaisessa kunnossa, joten Keem ja Patrik sopivat yhteisestä taktiikasta Kiptoon pään menoksi. Kaksikko veti ensimmäiset pari kilometriä hurjaa vauhtia vuorovedolla ja toivoi Kiptoon lähtevän peesiin mukaan väsyttämään itsensä. Siinä tohinassa oli Sahella ja monella muullakin kanssakilpailijalla ihmettelemistä, että mitä miehiä täällä spurttailee yhtäkkiä ohi koko joukon toisella kilometrillä!

Taktiikka toimi puoliksi: Kiptoo lähti hullutteluun mukaan. Keemin ja Patrikin harmiksi vaan heidän kuntonsa ei riittänyt likikään semmoiseen vauhtiin, joka olisi Kiptoota kunnolla edes hengästyttänyt. Kolmannesta kilometristä eteenpäin Cup-avaus oli silkkaa Kiptoon kunniajuoksua ja maalissa oli vajaan seitsemän kilometrin reitillä tullut eroa Keemiin lähes puolitoista minuuttia sekä Patrikiin yli kolme minuuttia. Voitosta Kiptoo sai sellaisen nosteen, että vei lopulta koko Cupin 2001 nimiinsä. Kerta ei suinkaan ollut jäävä viimeiseksi.

Vuoden 2001 Lehin lenkki on jäänyt perustajajäsenten mieliin myös Cupin kaikkien aikojen kylmimmistä suihkuista.

Cup-huumassa muistettakoon sekin, että seura oli järjestänyt erillisen mestaruuskisansa jo ennen Cupin syntymistä vuosina 1999 ja 2000. Molemmilla kerroilla mestariksi leivottiin Kiptoo, ensin tuhannenviidensadan metrin juoksussa ja sitten mikroautoilussa.

Lue myös vanha ennakkotiedote aiheesta.

06.04.2002, Teivo Cup 6/2002: Renoon ensiesiintyminen RC Eemeli Cupissa

RC Eemeli pysytteli uusmediahuuman vuosina maltillisena eikä pyrkinytkään hankkimaan uusia jäseniä. Laajeneminen alkoi vasta 2000-luvulla, uusmediakuplan jo puhjettua. Mitään proaktiivista jäsenrekrytointikampanjaa ei silloinkaan tarvinnut panna pystyyn, sillä 5.3.2002 saapui seuralle jäsenhakemus Jyväskylästä. Asialla oli flunssasta toipuva Renoo, joka tiedusteli olisiko kunniakkaalla ääriseuralla tarvetta terveille polville ja pohkeille. Patrik totesi, että terveille polville olisi käyttöä. Kiptoo puolestaan huomautti, että neloisvoitto näyttää hienommalta kuin kolmoisvoitto. Keem taas arvosti jäsenehdokkaan arvokasta keihäänheittotietämystä.

Niinpä yhden vuorokauden miettimisajan jälkeen Renoo hyväksyttiin RC Eemelin neljänneksi täysivaltaiseksi jäseneksi, jopa ilman tiedotteen kirjoittamista tai koko päivän kestävää Cooperin testiä. Tuhannen hiihtokilometrin rikkoutumisen tosin mainittiin olevan erittäin toivottavaa, jotta urheilullinenkin näyttö saataisiin. Renoo tekikin tunnollisen tarkkaa työtä ja hiihti maaliskuussa tasan 188 km, minkä seurauksena koko talven saldoksi tuli 1000 km.

Vakavasti ottaen, urheilullisia näyttöjä oli yllin kyllin jo ennestäänkin. Ensimmäisessä Cup-arvonnassaan Tampereen Hämeenpuistossa, GoGon eteistiloissa, Renoo sen sijaan kärsi kirvelevän tappion eikä saanut yhtään ehdottamaansa lappua nousemaan piposta. Ihan 43:tta lappua ei sillä kertaa tosin tarvinnut odotella, kuten neljä vuotta myöhemmin. Joka tapauksessa Teivo Cup 6/2002 huhtikuun kuudentena päivänä oli Renoon ensimmäinen Cup-kilpailu. Ensiesiintyminen oli heti mitä mainioin: Renoo pisteli hopealle! Keem karkasi kärjessä silloiseen seuraennätykseen hieman 19 minuutin alle, mutta ajallaan 21.05 Renoo jätti Patrikia toista minuuttia. Kun Kiptoo tyytyi seuraamaan kisaa tien poskesta, oli Renoo ensimmäisen osakilpailunsa jälkeen Cupissa kahden parhaan joukossa.

Kakkossija pysyi Renoon hallussa aina juhannusviikolle asti, jolloin Kiptoo porhalsi ohi yhdellä jalalla kinkaten ohi. Pronssikamppailussa Renoo kuitenkin pysyi napattuaan voiton heinäkuisessa mailapeliturnauksessa. Kun Patrik kuitenkin ylsi myös yhteen osakilpailuvoittoon sekä peräti kahteen kakkossijaan, olisi Renoo tarvinnut vielä toisenkin hopeasijan jostain juoksukisasta. Oisen lenkillä eroa kakkoseen jäi nelisen minuuttia. Tonniviitoselle, Vaasan puolimaratonille tai Jaskan jolkkuun Renoo ei lähtenyt edes yrittämään ja jäi niin armotta Cup-jumboksi Patrikin taakse.

Sittemmin Renoo ei Cupin loppupisteissä ole Patrikille hävinnytkään ja lisäksi myös Ariok on aina pysynyt takana.

Lue myös vanhat lehdistötiedotteet Renoon jäsenöitymisestä sekä Teivo Cupista 6/2002.

06.01.2003, 400 m vapaauinti: Uusille jäsenille heti kaksoisvoitto

Renoon jäsenöitymisestä alkoi varsinainen lumipalloefekti.

Oisen lenkin viikon alkajaisiksi (poikkeuksellisesti toukokuussa!) lähestyi seuran hallitusta jäsenhakemuksen merkeissä mies nimeltä Boit, joka ei vielä tiennyt olevansa Boit. Jäsenkokelas oli heti kättelyssä rehellinen eikä peitellyt sitä tosiasiaa, että hänen jäsenöitymisensä ei juurikaan lisäisi terveiden jäsenten määrää seurassa. Niiden sijaan tiedossa oli kaksi leikkauskuntoista nilkkaa, runsaskaikuinen oikea pohje sekä vammautunut lyöntikäden olkapää.

Sairaat jäsenet eivät kuitenkaan muodostuneet Boitin jäsenyyden esteeksi, siksi hyvät olivat hakijan muut meriitit. Näistä mainittakoon Masan mittaama maksimaalinen hapenotto 59 ml/kg/min sekä maksimisyke 182 ja 1,4 GHz taajuudella hyrräävä prosessori. Kaiken kruunasi Boitin kirjoittama mainio tiedote siitä, miten Keem murskasi Cooper-ennätyksen Hervannan hornankattilassa. Alun perin Boitilta oli vaadittu seuran Cooper-ennätyksen rikkomista, mutta seuran hallitus heltyi myöntämään jäsenyyden pelkän ansiokkaan rimpuilun ja erinomaisen tiedotteen perusteella.

Niin Boitista tuli viides eemeli ja hän pääsi mukaan 1.11.2002 Mikontalossa järjestettyyn Cup-arvontaan.

Jäsen jäseneltä jäsenyysvaatimukset sen kun kasvoivat. Seuran noste oli niin kova, että seuraavalta kandidaatilta päätettiin elitistisen leiman vakiinnuttamiseksi vaatia vakiomuotoisen lehdistötiedotteen laatimisen lisäksi erillisen jäsenkokeen läpäisemistä.

Eikä aikaakaan, kun pääsykoetta päästiin laatimaan. Kun vuoden 2002 marraskuuta oli vielä viikko ja 55 minuuttia sekä 24 sekuntia jäljellä, pamahti RC Eemelin postilaatikkoon jälleen jäsenhakemus; tällä kertaa vanha tuttu, Hazor, kyseli seuraavan koko päivän kestävän Cooperin testin ajankohtaa. Samalla Hazor kuitenkin toivoi vaihtoehtoista pääsykoetta, koska ei kuulemma osannut juosta.

Enter pääsykoe!

Hazor sai vastattavakseen 12 monivalintatehtävää, joilla hänen eemelituntemustaan tentattiin. Pääsyvaatimuksena oli 9 tehtävän ruksittaminen oikein, mistä Hazor jäi vaivaisen yhden pisteen päähän. Selvästikään hakija ei ollut kahlannut kaikkia eemelitiedotteita läpi kokeeseen valmistautuessaan. Jo toinen jäsenkokelas peräkkäin oli epäonnistunut pääsykokeessa!

Onneksi Hazorille oli varattu takaportti: pääsykokeesta voi saada lisäpisteita laatimalla uusia ja toteuttamiskelpoisia ideoita RC Eemelin WWW-sivuston kehittämiseksi. Ideat piti olla valmis myös itse toteuttamaan. Hazorilta tulikin valtava litania ideoita, joista monet hän sittemmin toteutti. Niinpä pääsykoe todettiin läpäistyksi ja kun Hazor vielä toimitti kansainvälisen tietoverkon luettavaksi tiedotteen seuran painoindeksin kasvamisesta, oli jäsenyys selvä kuin pläkki.

Näin Hazorista tuli ensimmäinen eemeli, joka virallisesti osallistui Cuppiin, jonka arvontaan ei ollut osallistunut. Sekä Boitin että Hazorin avauskisaksi muodostui vuoden 2003 loppiaisena Alvarin Aalloissa polskittu 400 metrin vapaauinti. Hazorin ennakoima Cupin tason nouseminen uusien jäsenten myötä kävi heti ilmeiseksi, sillä Boit sujutteli kilpauimarimaisin ottein ylivoimaiseen voittoon ja Hazor vielä ylivoimaisempaan kakkostilaan.

Kaikesta tästä ylivoimaisuudesta huolimatta tänä päivänäkään Cup-mestaruudet eivät vielä kuin ihmeen kaupalla ole lipsahtaneet perustajajäsenten käsistä.

Lue myös vanha lehdistötiedote vapaauintikisasta.

14.-15.03.2003, Vierumäen 24 tunnin hiihto: ensimmäinen esiintyminen joukkueena

Seuran jäsenmäärän tuplaantuminen vuoden 2002 aikana teki joukkuekilpailuihin lähtemisen mahdolliseksi. Karhu-viestistä ja Jukolan viestistä alettiin heti puhua, mutta näiden lisäksi umpihankitriathlonia suunnittelemassa ollut Hazor nosti esiin 24 tunnin hiihdon. Huhun mukaan Vierumäellä järjestettäisiin sellainen maaliskuun puolivälissä 2003. Boit mietti asiaa 51 minuuttia ja ilmoitti olevansa valmis joukkueeseen, mutta ei uskonut seuran kovuuden tai lujuuden riittävän neljän hengen sarjassa pärjäämiseen ja kannatti siksi kahdeksan hengen sarjaan menemistä. Alle tunnissa saatiin myös Renoon puoltava päätös.

Ajan mittaan myös Keem, Patrik ja Kiptoo ilmoittivat olevansa kiinnostuneita 24 tunnin viestihiihtoon osallistumisesta. Jouduttiin toteamaan, että kuudella hiihtäjällä ei kannata kahdeksan hengen sarjaan lähteä, joten kaksi eemeliä piti karsia pois. Luonnollinen karsinta tiputti joukkueesta seuran hitaimmat hiihtäjät eli Keemin ja Patrikin, jotka sitä paitsi valmistautuivat jo hyvää vauhtia Żywiecin puolimaratonille.

Vierumäelle edustamaan lähtivät siis Hazor, Boit, Renoo ja Kiptoo. Lopputalven kuutamolla eemelien suksi luistikin erinomaisesti ja ainutlaatuisen vuoroskeemansa turvin eemelit sujuttelivat 24 tunnin aikana mahtavasti yhä voimassaolevan seuraennätyksen 442,4 km ja sijoittuivat kisassa toiseksi! Vaikka sittemmin on 24 tunnin hiihdoissa ollut epäeemeleitä apuna ja joukkueessa jopa toistakymmentä hiihtäjää, niin vieläkään tätä ennätystä ei ole rikottu.

Hiihtomenestys poiki myös mainion treenileiripalkinnon: vuosi 2004 aloitettiin yhteisellä leirillä Vierumäella, jonne mukaan tulivat kuokkimaan myös Ariok ja Keem.

Lue myös vanhat lehdistötiedotteet 24 tunnin hiihdosta sekä Vierumäen treenileiristä.

02.05.2004, Jyväskylän katujuoksu: Ariok mukaan Cuppiin

Kevään 2003 mittaan alettiin seurassa uumoilla Kaakinmaan suunnasta tulevaa jäsenhakemusta, kehuihan siellä sairaslomaillut Ariok lukeneensa joka ikisen eemelitiedotteen alusta loppuun. Alkukesästä aika oli kypsä ja Ariok ilmoitti seurajohdolle vasemman pohkeen sekä polven olevan moitteettomassa kunnossa. Ariokin onneksi RC Eemeli ei tuolloin tarvinnut erityisen kipeästi terveitä reisiä. Ariok lupasi myös olevansa valmis ylikellottamaan tietokoneensa prosessorin, mikäli yhden gigahertsin taajuus ei riitä seuran jäsenyyteen.

Jäsenhakemuksen käsittely muodostui ennätyksellisen pitkäksi. Vasta loppukesästä, elokuun alussa pääsi Ariok vastaamaan uudistettuun RC Eemeli tietovisaan. Läpi päästäkseen hakijan tuli saada vähintään 10/14 tehtävää oikein. Ariok osoittikin uhon keväällä läpiluetuista tiedotteista paikkansapitäväksi ja selvitti rajan leikittelevän kevyesti 11 oikealla vastauksellaan.

Ariokin tuli kuitenkin läpäistä vielä toinenkin pääsykoe: kirjurina ja toimitsijana oleminen RC Eemeli Cupin keilausosakilpailussa Kaupin keilahallilla 24.08.2003 klo 12-15. Lisäksi tapahtumasta tuli kirjoittaa vakiomuotoinen tiedote kansainväliseen tietoverkkoon.

Pieleenhän se meni: Ariok oli jo ehtinyt tuupata perunat uunin ja ne piti poistaa sieltä juuri keilauskilpailun aikaan. Seura tarvitsi kuitenkin Karhu-viestiin ja Jukolan viestiin osallistuakseen seitsemännen jäsenen ja heltyi antamaan Ariokille uuden mahdollisuuden: vakiomuotoisen tiedotteen kirjoittaminen syksyn Finlandia maastopyöräilystä.

Tämä tehtävä ei enää ollut Ariokille ylivoimainen, ja niin joulun alla Aleksanderplatzilla järjestettyyn vuoden 2004 Cup-arvontaan osallistui seitsemän eemeliä.

Vuoden 2004 Cupista tuli ennätyslyhyt: kahdeksan kisaa käytiin välillä 2.5.-18.9. Ariokin ensimmäiseksi Cup-otatukseksi arpoutui Jyväskylän katujuoksun varttimaraton. Hippokselle kokoontuikin koko seitsikko, joskin flunssainen Hazor tyytyi valokuvaajan ja jälkipeli-isännän rooliin. Kiptoo meni kärjessä omia menojaan ja jätti Keemin kakkoseksi. Boit puolestaan piti Renoon minuutin marginaalilla takanaan ja otti kolmossijan. Ariok aloitti Cup-uransa heti hienosti viidennellä sijalla ja ajalla 49.47, johon Patrik ei pystynyt vastaamaan. Koko loppukauden Ariok pysyi askelen Patrikin edellä ja sijoittui kokonaispisteissä kuudenneksi.

28.04.2006, Oisen lenkin seuraava editio

Oisen lenkki ei valitettavasti sitten vuoden 2002 ole enää ollut se kisa, joka kokoaa koko RC Eemelin jäsenistön ottamaan toisistaan mittaa. Tänäkin vuonna on poisjääntejä tiedossa, tätä kirjoitettaessa on vielä mahdoton sanoa montako.

Eemelipoisjäänneistä huolimatta Laku-sport järjestää Oisen lenkin tänäkin vuonna, jo 36. kerran. Ainakin muutaman eemelin osanoton varmistaa se, että jo neljättä kertaa tapahtuma on RC Eemeli Cupin osakilpailu. Tämä on uusi ennätys; edes Teivo Cup ei ole ollut mukana kuin kolme kertaa. Ihmeellisiin aikoihin olisi eletty ellei viimeksi vuonna 1994 Oiselta poissaollut Kiptoo ainakin olisi mukana. Lähes yhtä ihmeellisiin loppuaikoihin olisi eletty, jos Kiptoon loppuaika olisi jotain muuta kuin 34.29. Kaiken lisäksi eemelit ovat estimoineet Kiptoon tälläkin kertaa Oisen viittamieheksi.

Myös Sagan yhdeksän vuotta vanha eemelová-ennätys saattaa olla vaarassa joutua ennätyshistorian lehdille kellastumaan.

Oisen lenkin lähtö on Lammin kunnantalolta perjantaina 28.4. klo 18.00. Tiedossa on leppeän keväistä säätä, alkumatkasta vastatuulta ja viimeisellä maililla lähes suora myötätuuli.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi