JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 18.11.2005

Kiptoo rynni alle kolmen tunnin Kankaanpäässä

Niinisalon sateessa nähtiin ehkä kaikkien aikojen eemeliteko

Hitaiden puolimaratoonaajien miehittämä kisakatsomo -- Lokakuun 22. päivä 2005 jää historiaan päivänä, jolloin Nightwish julkaisi Tarja Turusen erottamiskirjeen kotisivullaan. Samana päivänä 30-metrinen nostokurki kaatui Oulussa Kaakkurintorille, Britannian poliisi pidätti 27-vuotiaan miehen epäiltynä heinäkuun pommi-iskuista, hurrikaani Wilma tuhosi turistikeskuksia Jukatanin niemimaalla, Tanja Poutiainen avasi suurpujottelun maailman cupin Söldenissä 11. sijalla, Boit leireili Vuokatissa kauteen valmistautuvien hiihtäjien seassa, Ylöjärvellä kisattiin vuoden 2006 Esi-Teivo ja Agnieszka Pihlava kyynelehti selvidyttyään Idols-finaaliin.

Päivän merkittävin uutinen oli kuitenkin se, että silloin Kiptoo alitti kolmen tunnin rajan viidellä minuutilla ja neljällätoista sekunnilla Kankaanpään maratonilla Niinisalon maisemissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun eemeli juoksi maratonin alle kolmen tunnin ja samalla Kiptoo paransi nimissään ollutta entistä seuraennätystä hämmästyttävästi yli 16 minuuttia.

Kankaanpään maraton ei olosuhteiltaan ollut helppo. Kuuden asteen lämpötila yhdistettynä vesisateeseen sai lämminverisimpien juoksijoiden jäsenet kangistumaan pahan kerran, mutta päivän supersankarin tahtia ei edes sormien väliaikainen halvaantuminen haitannut: Kiptoo tykitti kaikki neljä varttimaratonkierrosta minuutin sisälle toisistaan ajoin 43.49, 43.18, 43.22 ja 44.17. Keskivauhdiksi tästä kaikesta kehkeytyi hämmästyttävä 4.09 min/km. Valitettavasti 30 km seuraennätys jäi kellottamatta, mutta väliajan on täytynyt olla n. 2:04, joka alittaisi voimassaolevan ennäyksen reilulla neljällä minuutilla sekin.

Kiptoon juoksu Kankaanpään sateessa sujui näennäisen helposti. Juorulenkinomaisesti puolimaratonia tahkonneet Keem ja Hazor laskeskelivat reitin varrella alkuvaiheissa Kiptoon aloittaneen loppuaikaan 2:55 tähtäävällä vauhdilla ja kevyen näköisellä askeleella. Kolmannen neljänneksen täyttyessä Kiptoo joutui luopumaan ilmeisesti liian painavaksi kastuneesta lippalakistaan, mutta tiesi että viimeisellä vartilla on varaa hieman hiipuakin ja silti alittaa kolmen tunnin haamuraja.

Kiptoo ei kuitenkaan katsonut asiakseen hiipua. 41 kilometrin tolpalle vastaan tullut Keem ei pysynyt matkalla kolme geelipussia tyhjentäneen ennätysmiehen vauhdissa puolta kilometriä kauempaa. Kun vielä loppusuoralla Hazor kisan aattopäivänä sepitetyn ennätyslaulun mukaisesti voimasanojakin käyttäen oli kannustamassa, kykeni Kip viimeisellä kilometrillä ilmeisesti vielä jopa parantamaan ennestään kovaa vauhtiaan. Uskomaton urakka päättyi lopulta kaksi tuntia 54 minuuttia ja 46 sekuntia alkamisestaan Niinisalon koulun pihalle. Itä-Tampereen Ihmemies totesi, että mehumuki ei pysynyt kylmettyneessä kädessä, mutta heti suihkusta palattuaan tämä 23 voimassaolevan seuraennätyksen eemeli oli tuoreen ja virkeän oloisena kahvittelemassa Hassen pöydässä.

Skandaalinkäryäkään ei ennätysjuoksun jälkimainingeista puuttunut. Kiptoon loppuaika kirjattiin lopputuloksiin käsittämättömästi minuutin liian huonona. Seuraavana päivänä kuitenkin Hazorin videotarkistuksen perustella virhe oli helppo todeta ja Kiptoon jättämä protesti meni pikavauhtia läpi Kankaanpään Maratonklubin hätäkokouksessa. Onneksi virhe ei vaikuttanut Kiptoon sijoitukseen ja näin viidennen sijan pokaali lähti oikeaan osoitteeseensa.

Kankaanpäässä nähtiin muitakin (epä)eemelisuorituksia: Hazor alitti huurteisissa trikoissaan puolimaratonilla entisen ennätyksensä ajalla 1:23.51, mutta hävisi silti myös kohmeessa juosseelle Keemille kolme sekuntia. Jyväskylän epäeemelijaostosta kunnostautui Mjev kovalla maratonin ennätysajallaan 3:19.07. Mjevin rasituksia matkan aikana kuvaa miehen kommentti maalilinjalla: "Ei maraton ole juoksu- vaan tahtolaji!" Selkävaivaisena baanalle joutunut Passe paranteli ennätyslukemiaan minuuttikaupalla puolestaan puolimaratonilla päätymällä loppuaikaan 1:37.02. Puolimaratonuransa Kankaanpäässä avasi myös Kaitsu, joka kolmen ja puolen minuutin marginaalilla onnistui tavoitteessaan rikkoa Lepen ennätysaika. Ensi vuonna Kaitsu on uhonnut käyvänsä kahden tunnin rajan kimppuun.

Ikimuistoinen päivä jatkui Tampereen alkuillassa intialaisten herkkulautasten keskellä. Kolmen tunnin alittajamme tosin totesi, että oli aika ottaa perunat kattilasta ja siirtyi itäisemmille palauttelualueille. Ehkä hyvä niin, sillä ainakaan Passen pakki ei tainnut kestää erikseen mausteisena tilattua intialaista ruokaa kovan rasituksen päälle ja niin tämä Jacksonvillen maratonille tähtäävä vakioepäeemeli menetti seuraavalla viikolla kuusi kiloa. Kiptoon kehossa tuskin näin suureen laihtumiseen olisi ollut varaa.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi