JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 10.11.2004

Janne Holmén kukisti eemelit Ahvenanmaalla

Keem, Boit ja Ariok puolimaratonennätyksiinsä sekä Patrik lähelle omaansa

Hytti + soutustadion -- "Lähdetäänkö kaikki eemelit kolmen (3) kuukauden päästä Ahvenanmaalle tasaiselle reitille juoksemaan maratoni/puolimaratoni(voimien mukaan)?"

Näillä sanoilla avasi Patrik, 33, heinäkuun 29. päivänä klo 11.50 RC Eemelin Ahvenanmaan puolimaratonprojektin. Viimeistään goaland.netin kommentti "De som inte riktigt orkade springa ett helt marathon deltog istället i Åland halvmarathon" innosti seuratoverit retkelle mukaan. Kaikki mukaan petraamaan puolimaratonennätystä!

Poisjääntejä kuitenkin tuli. Hazor, Renoo ja Kiptoo tyytyivät tällä kertaa seuraamaan kisaa online-tupan kautta kotoa. Sen sijaan Ariok, Boit, Patrik ja Keem olivat lokakuun viimeisenä lauantaina Itämerellä valmistautumassa syksyn viimeiseen kovaan koitokseen samppanja-aamiaisella, seuranaan tiedottaja-huoltaja-valokuvaaja-Lepe. Tarkkaan ottaen Patrik tosin tyytyi vain kurkkaamaan samppanja-aamiaista, mikä sitten taisikin kisassa kostautua — Patrik oli ainoa Eemeli, joka ei kisassa parantanut ennätystään.

Laivamatkan iltapäivälevon jälkeen perillä Maarianhaminassa saatiin jälleen osoitus siitä, että aina joku eksyy. Onneksi mukana oli 35 vuotta RC Eemelin vankkaa suunnistuskokemusta ja niin Hassekin saatiin turvallisesti majapaikkaan jo ennen pimeän tuloa. Illansuussa Boit, 35, kävi tarkistamassa optimaalisen reitin Idrottsparkenille ja virkamiesenglannilla tilattujen thai-ruokien nauttimisen päälle eemelijoukkio vetäytyi yöpuulle jo iltayhdeksän aikaan.

Kilpailuaamuna 31.10. Patrikin herätyskello soi klo 5.55 ja kilpailijajoukkio siirtyi nauttimaan aamiaista. Ulkona todettiin olevan 3,8 asteen miellyttävä lämpötila ja ilma lähes täysin tyyni. Oli tulossa nappiolosuhteet!

Klo 8.45 puolimaratoonarit lopulta lähetettiin matkaan varttituntia maratoonarien perään. Tulevan Veikkausliiganäyttämön rataa kierrettiin kaksi kertaa ja RC Eemeli joutui jo jättäytymään kärjen vauhdista hieman jälkeen. K33m poistui stadionilta joukon neljäntenä, muut eemelit yhdessä letkassa hetkistä myöhemmin.

Run-time-environment oli todellakin loistava! Hienoinen vastatuulikaan ei haitannut, kun ensi kilometrejä lasketeltiin poutapilvisessä säässä loivaan alamäkeen. Keem, 33, joutui kahden kilometrin paikkeilla luovuttamaan nelospaikkansa Ruotsin Svenssonille, mutta iskeytyi tämän kantaan ja totesi kilometrien säännöllisesti sujuvan hieman alle tavoitevauhdin 3.50. Viiteen kilometriin Keem saapuikin ajassa 18.57, joka tarkoitti että seuraennätys on tänään mahdollinen.

Muut eemelit juoksivat ensimmäisen vitosen yhdessä letkassa. Boit pisteli hyvää kyytiä 21.32, mihin Ariok ja Patrik ennakkoluulottomasti lähtivät mukaan. Kun Boitin tavoitteena oli ajan 1.30 rikkominen ja muilla vain 1.35 pintaan juokseminen, niin ratkaisu oli *k-miehiltä todellakin rohkea. "Paremmin sujui juoksu kuin koskaan ennen missään", kommentoi kovaa vauhtiaan Ariok, 28.

Kun Boitin vauhti toisellakin vitosella säilyi yhtä hyvänä (21.37), alkoi Patrik liikkua senhetkisen suorituskykynsä ylärajoilla. Seitsemän ja kahdeksan kilometrin välillä Ylä-Hervannan Wankelin oli lopulta pakko antaa periksi ja päästää AB-kaksikko karkuteille. Vaikka tämä kaksikko Jomalan selän takana 11 km kääntöpaikan jälkeen alkoikin myötätuulisessa alamäessä himmailla vauhtiaan, niin silti Patrik jäi yhä lisää. Toiseen vitoseen Patrik kulutti aikaa 22.29 ja kolmanteen jo 23.17. Oma ennätys näytti hiipuvasta trendistä huolimatta kuitenkin yhä mahdolliselta.

Keem jatkoi toisenkin vitosen sinnikästä taisteluaan Svenssonin peesissä. Kymmenennellä kilometrillä siihen asti erittäin tasaista vauhtia pitänyt Hultsfredin poika yllättäen kiristi ylämäkeen km-ajan 3.40, minkä seurauksena jo varsin kaukana edellä mennyt kaksikko Andersson-Olars saavutettiin. Kymppi taittui Keemiltä tämän porukan mukana ajassa 37.53 eli toinen vitonen oli sekunnin ensimmäistä nopeampi.

Kääntöpaikan tietämissä Keem yritti kuikuilla näkyykö edellä ketään, mutta ei huomannut ja luuli tässä vaiheessa olevansa kisan kärkiporukassa mukana. Edes 12 km kohdalla vastaan tulleen Patrikin huikkaus: "Neljä minuuttia Holméniin!" ei paljastanut tilannetta Keemin ilmeisestä happivajeesta kärsiville aivoille. Kärjessä todellakin kaukana muista porhalsi maratonjuoksun hallitseva Euroopan mestari Janne Holmén, joka kellotti harjoituslenkinomaisen loppuajan 1:12.39. Muut saivat taistella kakkossijasta. "Kova treeni huomenna, oli pakko himmaillla", kommentoi Holmén suoritustaan lehdistölle.

Kääntöpaikan jälkeen niin Anderssonin, Svenssonin kuin Karls^H^H^H^H^H^H Olarsinkin vetohalut hiipuivat ja Keemin oli pakko ottaa nelikossa vetotehtävät. Muuten lupaava ennätysvauhti voisi kuivua kokoon. Pitkäänkään ei syntymäpäiväsankari kuitenkaan ehtinyt keulilla huohottaa, kun Andersson aloitti kiptoomaiset kursiivitreenit! Valtava veto synnytti eroa muihin ja kun Keem ja Svensson sen hetkeä myöhemmin kuroivat kiinni, oli Olars pudonnut hopeakamppailusta.

Andersson jatkoi tulevilla kilometreillä kursiiviharjoitteluaan pienemmässä mittakaavassa ja kolmikko saavutti 15 km paalun ajassa 56.49, mikä merkitsi myös kolmannelle vitoselle aikaa 18.56. Myös Ariokin ja Boitin vauhti säilyi tasaisena: heidän vastaava vitosensa sujui 21.33 minuuttiin ja ero Patrikiin kasvoi jo 2,5 minuuttiin. Boitille tämä loppuaikaan 1.31 tähtäävä vauhti ei kuitenkaan riittänyt, vaan viisi kilometriä ennen maalia Taka-Tammelan Teräsmiehen vauhti alkoi kiihtyä merkittävästi. Jotta tavoiteaika 1.30 rikkoutuisi, viimeiset viisi kilometriä pitäisi pystyä juoksemaan hurjaa 20.30 -vauhtia. Pystyykö Boit siihen ylämäestä huolimatta?

Se ainakin kävi selväksi, että Ariokille vauhdin kiristyminen oli liikaa. Kaikesta huolimatta hänkin pystyi jatkamaan loppuun asti esimerkillisen tasaista vauhtia ja pisteli neljännenkin vitosen yhdeksän sekuntia alle 22 minuuttiin. Kun seinää ei viimeiselläkään kilometrillä löytynyt, saapui Ariok maaliin hämmästyttävästi toistakymmentä minuuttia ennätystään parantaen ajassa 1:31.34. Kahden sisun arvoinen suoritus, ei epäilystäkään!

Vielä on Ariokilla kuitenkin hieman kurottavaa Boitiin nähden. Boit nimittäin osoitti oman sisukkuutensa niin hurjalla loppukirillä, että puristi viimeisen kilometrin neljään minuuttiin. Välillä jo saavuttamattomalta näyttänyt haamuraja näytti sittenkin mahdolliselta, kun Boit aloitti loppukirin stadionin kellon näyttäessä aikaa 1:29.40. Kiri tuotti täydellisen lopputuloksen: virallisista tuloksista Boitin nimi löytyy M35-sarjan neljänneltä sijalta ajalla 1:29.59! Oma ennätys oli parantunut yli neljä minuuttia.

15 km jälkeen Patrikin jalat alkoivat oireilla tulevista krampeista ja tämän viimeksi vuonna 2002 puolimaratonia manner-Suomessa juosseen totaalivalmentautujan oli pakko varotoimenpiteenä hieman hidastaa vauhtiaan. Liian kova alkuvauhtiko se siellä muistutti olemassaolostaan? Neljäs vitonen meni Patrikilla 24,5 minuuttiin mikä oli hieman liikaa. Epätasainen vauhdinjako riitti kuitenkin kovan väännön jälkeen Patrikin 16 puolimaratonin mittaisen uran toiseksi parhaaseen loppuaikaan 1:37.00. "Ei tähän voi olla pettynyt, mutta eTampereessa mennään kovempaa", kommentoi mies suoritustaan jälkikäteen.

Janne Holménin takana kamppailu kakkossijasta oli käynyt kiivaana. Anderssonin kursiivihalut hiipuivat 15 km jälkeen ja Keemin oli jälleen otettava vetovastuu. Jostain kumman syystä järjestäjät olivat sijoittaneet kolmannen ja viimeisen juottopisteen vasta 19,5 km kohdalle, mutta onneksi Andersson (suomenkielisestä) pyynnöstä tarjosi 18 km paikkeilla Keemillekin hörpyn henkilökohtaiselta huoltajaltaan saamastaan pullosta. Hörpystä huolimatta 18. ja 19. kilometrit olivat Keemin kisan hitaimmat: 3.53 ja 3.54.

Kun Andersson juottopaikalla lähti kuitenkin taas hurjasti kirimään, niin siinä peesissä Keemin ja Svenssoninkin vauhti kasvoi sen verran, että 1.20 alitus alkoi näyttää sittenkin etäisesti mahdolliselta. Andersson meni viimeisen kilometrin ylämäessä menojaan, mutta sen verran Keemiltä löytyi vielä paukkuja että Svensson joutui aavistuksen verran taipumaan. Loppusuoralle kaarruttaessa Keem tajusi, että viimeinen satanen pitää juosta alle 15 sekuntiin että haamuraja alittuisi!

Hyvä loppukiri toi Keemin metrin päähän Anderssonista ja oma kellokin näytti riemukasta loppuaikaa 1:19.59. Maalissa odottaneen Lepen syleilyssä Keem oli hetken aikaa muissa maailmoissa eikä kuullut kuuluttajan syntymäpäiväonnitteluja, jotka seurakaverit olivat järjestäneet.

Johtuuko sitten mahdollisesta aika-avaruus -jatkumon vääristymästä välillä Maarianhamina-Jomala vai mistä, mutta järjestäjien kello kävi kuitenkin hieman nopeampaan tahtiin kuin Keemin. Kun eemelit pari tuntia kisan jälkeen suihkunraikkaina saapuivat stadionille tarkistamaan virallisia lopputuloksia, oli Keemin aika pyöristynyt tulokseen 1:20.00. Tämäkin kuitenkin merkitsi seuraennätyksen siirtymistä Tampereelta Maarianhaminaan ja positiivisempana yksityiskohtana huomattiin Anderssonin juosseen M35-sarjassa, mikä taas merkitsi Keemille yleisen sarjan kakkostilaa. Palkintona Janne Holménille häviämisestä Keem sai mainoslippalakin.

Eemelien kotimatka taittui leppoisasti synttärikakkujen, karaoken ja hytissä makoilun parissa. Tiedettäkin tehtiin, kaukosäädintreeneistä uhottiin ja kilpakumppanien uhoa kuunneltiin kärsivällisesti. Tiedote sen sijaan jäi kesken liikuteltavan laitteen yllättävän suuren virrankulutuksen vuoksi ja putkahtaa ulos vasta nyt, kymmenen vuorokautta kilpailutapahtuman jälkeen. Hassekin löysi tiensä laivalle.

RC Eemeli on jälleen yhtä merkkipaalujuoksua rikkaampi ja jatkaa virtuaalisen syväkurkun taistelua kohti uusia haamu- ja sisurajoja.

P.S. Ei se ollut oikeaa samppanjaa.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi