JULKAISUVAPAA HETI
RC EEMELI / LEHDISTÖTIEDOTE 24.09.2004

Patrik seuraennätykseen Oisen lenkillä

Vauhtikestävyys ylitti kaikki odotukset

Lammi-Tampere -- Kaikkeen sitä ihminen ryhtyy. Huhtikuinen perjantai-ilta Lammin kunnantalon pihalla. Porukka odottaa lähtölaukausta laput rinnassa. Kieli vyön alla kirmaisemaan poutaisen illan kunniaksi. Patrik katselee porukkaa. Monenikäistä sakkia, pysyyköhän näiden tahdissa.

Lähtö tapahtuu. Kovaa lähtee porukka. Patrik ei malta myöskään varovaisesti aloittaa, heti pistellään reippaasti yli lenkkivauhtia. Reino vierellä hiukan toppuuttelee, että kannattaa ottaa alku varovaisesti. Ensimmäinen kilometri Lammin keskustan läpi mennään hiukan alle viiden minuutin. Paljon kovempaa kuin normaalilla lenkillä, kylläpäs kulkee. Keskiviikkona tehty 35 minuutin herkistely ei paina enää jaloissa. Ylämäkeen pistellään toista kilometriä, letka venyy.

Hiekkatieosuudella maataloa ohittaessa sieraimiin kiirii ehta tuoksu. Ei siinä mitään, ehkä siitä saa lisää potkua. Asfalttiosuudelle tultaessa Reino alkaa hiukan jäädä. Kokenut maratoonari osaa jakaa voimansa oikein, eikä lähde tässä kohtaa liikaa rynnimään.

Viiden kilometrin kohdalla oleva jyrkkä nousu alkaa hapottamaan. Enää ei ole kivaa, mutta eteenpäin jaksaa pinnistellä muiden tahdissa roikkuen. Väliaika jää laittamatta muistiin kun happivelka iskee aivoihin. Loppualamäkiosuudella alkaa juoksutekniikka jo hajota hiukan, maitohappo tekee tehtävänsä. Reino pysyy edelleen taustalla, ei tietoa kuinka kaukana.

Kirkon kulmalta alkaa lopulta loppukiri. Lammin kunnantalon pihalla kello seisahtuu aikaan 46.06 (4.57/km)! Reino tulee maaliin 39 sekuntia myöhemmin, kelpo suoritus! Ei olisi Patrik uskonut pärjäävänsä maratoonarille. Seuraavana päivänä pohkeet ovat äärikipeät.

Patrikin seuraennätys asettaa standardin johon myöhempien aikojen eemeleiden suorituksia tullaan vertaamaan. Tilanne on erikoinen. Eletään vuotta 1994, tarkkaan ottaen päivämäärä on 22.4.1994. Patrik ei tiedä olevansa Patrik. Oikeastaan Patrik ei tiedä olevansa edes eemeli, koska urheiluseuraa ei ole perustettu vielä eikä kukaan ole keksinyt tälle olemassa olemattomalle urheiluseuralle nimeä. Niinpä Patrik ei myöskään tiedä tehneensä seuraennätyksen. Myöhemmin tullaan irkissä kiistelemään siitä onko ennätys seuraennätys laisinkaan koska urheiluseuraa ei ollut ennätyksentekohetkellä olemassakaan, mutta ennätyskehityssivulle tämä historiallinen tulos löytää tiensä kuitenkin.

22.4.1994 on muutoinkin erikoinen päivä. 7000 tutsia teurastetaan Kibuyen stadionilla Ruandassa, Birge Ousland pääsee pohjois-navalle, Tonya Harding haastaa ex-miehensä oikeuteen 42500 dollarin korvausvaatimuksellaan, Evander Holyfield häviää Michael Moorelle nyrkkeilyn raskaan sarjan titteliottelun, Tanskassa tehdään suurin siihenastisen maailmanhistorian tuntema tikkukaramelli joka painaa yli 1300 kiloa ja EY säätää direktiivin 94/15/EY (EYVL N:o L 103, 22.4.1994) joka käsittelee geneettisesti muunnettujen organismien tarkoituksellista levittämistä ympäristöön.

Patrikin ennätysaika unohtuu vuosikausiksi, mutta keväisenä iltana 3677 päivää myöhemmin (tarkkaan ottaen 16.5.2004) muuttopuuhissa tyhjentäessään vinttikomeroa löytää Patrik tärkeää historiallista materiaalia: Kimmo Kourun allekirjoituksella varustetun Oisen lenkin vuoden 1994 kilpailun tulosliuskan, sekä paksuille pahvikorteille käsin kirjatun harjoituspäiväkirjan aikaväliltä 3.1.1994-13.8.1995. Tulosliuska todistaa jo aiemmin epäillyn Oisen lenkin suorituksen olemassaolon, vastoin Keemin vuosituhannen vaihteen tienoilla tokaisemaa "ei siellä Oisella ennen vuotta 1995 olla oltu". Patrik oli toista mieltä, mutta todistusaineisto oli pitkään hukassa. Tosin Keem oli vuosituhannen vaihteessa sikäli oikeassa, että Keem ei itse ollut tuolloin vuonna 1994 paikalla tai jos olikin niin korkeintaan seurasi kisaa salaa puun takaa. Kiptoon liikkeistä kyseisenä päivänä ei myöskään ole tarkkaa tietoa.

Pahvikorteille kirjattu harjoituspäiväkirja paljastaa monta tärkeää asiaa, muun muassa sen millaisella harjoittelulla syntyi Patrikin vieläkin voimassaoleva puolimaratonennätys 1:35.21 Suomen Turussa 2.7.1995 sekä millaisella harjoittelulla syntyi sittemmin yli 7 vuotta ja 3 viikkoa voimassaollut RC Eemelin 1500 metrin seuraennätys 4.51 (3.26/km). Lisäksi paljastuu että tasan viikkoa ennen kyseistä 1500 metrin seuraennätysjuoksua Patrik juoksi Hämeenlinnasta Turkuun johtavalla 10-tiellä tielaitoksen merkitsemällä 1000 metrin pätkällä ajan 3:26,9. Tämä tulos uupuu vain kaksi kymmenystä Patrikin sittemmin 3228 päivää myöhemmin Hervannan hornankattilassa juoksemasta 1000 metrin ennätyksestä 3:26,7. Kyseinen päivä oli 15.5.2004 eli tämä tapahtui vain päivää ennen vuosien 1994-1995 harjoituspäiväkirjapahvikorttien löytymistä Mikontalon vintiltä, mikä on puolestaan erikoinen juttu. Koska tielaitoksen mittaustarkkuudesta ei ole tarkkaa tietoa, ei Turkutiellä lentävällä lähdöllä vuonna 1995 juostu tonni liene kuitenkaan täysin ennätyskelpoinen.

10 vuotta, 4 kuukautta ja 27 päivää Patrikin Oisella juokseman seuraennätysjuoksun jälkeen kysyy Hazor Jyväskylässä Wilhelm Schildtin kadulla sijaitsevassa asunnossa pidetyssä RC Eemeli Cup 2005 arvontatilaisuudessa sittemmin kuuluisaksi tulleen kysymyksensä: "Mikä on Oise?". Hazorin elimistössä olleella banaanicurryllä lienee ollut osuutensa kysymyksenmuodostukseen, mutta kysymyksen retorisuudesta huolimatta se ansaitsee vastauksensa myös tällä foorumilla. Oise on LAKU Sportin (LAKU = LAmmin KUnta) järjestämä juoksutapahtuma, jota organisoi Kimmo Kouru taustajoukkoineen. Tapahtuma on järjestetty tähän mennessä 37 kertaa. Lenkin jälkeen pääsee viereiseen uimahalliin uimaan (sisältyy osallistumismaksuun), joten uimahousut kannattaa ottaa mukaan. Oisen lenkki tunnetaan myös nimellä Oiten lenkki. Kisan pituudesta esiintyy jatkuvasti eri medioissa erilaisia arvoja. Esimerkiksi Pertti Koivunen kirjoitti Hämeen Sanomissa 29.4.1995 lenkin olevan "reilun kympin" mittainen. Myös viime vuosina kisan mitaksi on useissa instansseissa mainittu 9,7 km. Näistä harhatiedoista huolimatta lenkin todellinen varmennettu pituus on 9,3 kilometriä ja reitti sekä pituus ovat pysyneet vakioina 90-luvun alusta lähtien. Aiemmin reitti oli aavistuksen pidempi ja raskaampi, mutta tieremontti hiukan lyhensi reittiä ja loivensi mäkiä, minkä jälkeen reitti on pysynyt samana koko sen aikakauden kun eemelit ovat Oisen lenkille osallistuneet.

Patrikin historiallisesta vuoden 1994 osallistumisesta alkaen eemelit ovat juosseet Oisen lenkin läpi yhteensä 27 kertaa. Listan kärjessä on Kiptoo, joka on juossut lenkin läpi 10 kertaa. Todella merkittävää on se, että Kiptoo on juossut lenkin läpi joka vuosi vuodesta 1995 alkaen! Patrik on juossut Oisen lenkin läpi 9 kertaa, Keem puolestaan 7 kertaa ja Renoo 1 kerran. Boit halusi kovasti Oisen lenkille vuonna 2002, mutta flunssa esti osallistumisen. Nykyjäsenkunnasta Boit, Hazor ja Ariok eivät ole vielä debytoineet Oisen lenkillä, mutta debyytti tapahtuu kaikella todennäköisyydellä keväällä 2005, koska Oisen lenkki on vuoden 2005 RC Eemeli Cupin kolmas osakilpailu. Vuoden 2005 lisäksi Oisen lenkki on ollut RC Eemeli Cupin osakilpailu vuosina 2001 ja 2002. Mikään muu kilpailu ei ole ollut kolmea kertaa cup-osakilpailuna, mikä entisestään lisää Oisen lenkin arvoa. Kukaan eemeli ei ole koskaan keskeyttänyt Oisen lenkillä, joten maaliintuloprosentti on pyöreät 100%. Keem joutui kuitenkin keskeyttämään Varjo-Oisella vuonna 2000.

Tiedotteita jotka koskevat Oisen lenkkiä on RC Eemeli julkaissut 24.9.2004 mennessä (tämä tiedote mukaanlukien) yhteensä 9 kappaletta: 10.4.1999 , 24.4.1999 , 3.3.2000 , 28.4.2000 , 29.4.2001 , 1.8.2002 , 30.4.2003 , 16.4.2004 sekä 24.9.2004.

Yleensä tiedotteet ovat ilmestyneet varsin ripeästi Oisen lenkin jälkeen. Tiedote vuoden 2002 Oisen lenkistä piti kuitenkin pitkään hallussaan ennätystä, sillä se ilmestyi vasta 3 kuukautta ja 8 päivää kilpailun jälkeen. Tämä vuoden 1994 Oisen lenkkiä käsittelevä tiedote sinkoaa kuitenkin Oisen lenkin tiedottamisen ja myöskin geneerisen eemeli-tiedottamisen hitaus-ennätyksen aivan uusiin sfääreihin: tiedotetta jouduttiin odottamaan 10 vuotta, 5 kuukautta ja 2 päivää!

Odottavan aika on pitkää.

Ikäänkuin tässä ei vielä olisi tarpeeksi, ollaan tähän päivään mennessä jouduttu odottamaan jo 4 vuotta, 4 kuukautta ja 27 päivää laajempaa raporttia vuoden 2000 Oisen lenkistä. Onneksi aihetta on kuitenkin jo käsitelty pintapuolisesti ei-niin-laajassa tiedotteessa.

Patrikin vuoden 1994 juoksun jälkeen RC Eemelin Oisen lenkin seuraennätystä on korjailtu neljään otteeseen. Ensin Keem paransi aikaa miltei kymmenen minuuttia arvoon 36.21 vuonna 1995. Keem paransi ennätystä myös vuosina 2001 (35.32) ja 2002 (34.52). Vuonna 2003 Kiptoo teki voimassaolevan seuraennätyksen 34.29 sivutakseen tuota ennätystä vuoden 2004 juoksussaan. Vuoden 2005 juoksussa on seuraennätyksen jälleen asettanut tavoitteekseen useampi kuin yksi eemeli. Sulkeutuuko ympyrä ja ottaako Patrik omansa takaisin vai pistääkö joku muu paremmaksi? Taru Oisen lenkistä jatkuu.

Urheiluseura RC Eemeli harrastaa ainakin juoksua, hiihtoa, pyöräilyä, triathlonia, duathlonia, penkkiurheilua, pöytäjääkiekkoa, leuanvetoja, seitsenottelua, pöytätennistä, biljardia, melontaa, keilailua, suunnistusta, lentopalloa, sulkapalloa, seinäkiipeilyä, tennistä, sauvakävelyä, hiihtosuunnistusta, tanssia, lumikenkätarvontaa, canastaa, kilpapurjehdusta, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, jalkakyykkyjä, kuntosalia, squashia, salibandya, rullaluistelua, ratagolfia, frisbeegolfia, vaeltamista, retkeilyä, vuorikiipeilyä, bussissa kököttämistä, hilavitkutusta, kodinhoitoa, maailmalla seikkailemista, multisporttia, kisailua, patikointia, suostuttelua, tuskallista latailua, venyttelyä, jahkailua, verbaaliakrobatiaa, rogaingia, lapiointia, kahlaamista, leikkisää täsmentelyä, kalliokiipeilyä, tandem-pyöräilyä, pyöräsuunnistusta, hiihtovaeltelua, kissastusta, laitesukellusta, uintia sekä avantouintia, pakkasessa värjöttelyä, gota, kartingia, futsalia, kommentointia ja geokätköilyä. RC Eemeli on perustettu v. 1996 ja sillä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä: Patrik Bowrain, Kiptoo, Keem, Renoo, Boit, Hazor, Ariok, Trib, Mjev, Skeema, Mythi, Cliini ja Jesh.

Yhteystiedot:
rc@eeme.li - rc.eeme.li - wap.rc.eeme.li - RSS-feedi