Matkalla luetut kirjat
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti
Joseph Wambaugh The Blooding 10 Tositarina 80-luvun puolivälistä, kun Englannissa selvitettiin ensimmäisen kerran maailmassa murha DNA-tunnistuksella. Erittäin mielenkiintoinen ja mutkikas tapaus.
Piers Paul Read Alive 10 Tositarina 70-luvun alussa Andeille haaksirikkoutuneesta uruguaylaisesta lentokoneesta ja siitä kuinka osa matkustajista pelastuu epäinhimillisten kärsimysten jälkeen viikkojen päästä. Pojilla ei ollut muuta syötävää kuin haaksirikossa kuolleet. Tästä tehty elokuvakin on "ihan ok" mutta ei tietysti kirjan väärti.
Cliff Stoll The Cuckoo's Egg 10 Tositarina 80-luvun lopun Kaliforniasta, kun astronomi aloittaa työt tietokoneiden ylläpitäjänä ja vahingossa pääsee hakkerin jäljille. Mukavan maanläheinen lähestyminen aiheeseen, joten kiinnostanee muitakin kuin nörttejä. Kaikkinensa lähes uskomaton tarina.
Che Guevara Diary in Bolivia 10 Chen päiväkirjat hänen viimeiseltä elinvuodeltaan. Tästä jos mistä saa erinomaisen kuvan siitä millaista on sissitaistelijan arki.
Sean O'Callaghan The Informer 10 Entinen IRA-terroristi kertoo miten IRA toimii, sellaisella tarkkuudella että lukija jää kysymaan vain (edelleen): "miksi? sittenkin miksi näin?". Kirjoittajan tyytyväisyys omaan itseensä ei voi olla paistamatta läpi, mutta nostan tämänkin silti sisältönsä puolesta kymppi-kategoriaan.
Simon Kuper Matka pallon ympäri (Football against the Enem) 10 Tätä kirjaa voin lämpimästi suositella kenelle hyvänsä, futiksesta vähemmän kiinnostuneellekin! Erinomainen läpileikkaus siitä mitä jalkapallo merkitsee eri puolilla maailmaa ja mielenkiintoisia haastatteluja. Siinä ohessa opus on myös lähes yhtä värikäs ja hauska matkakertomus kuin Hardwickin "Paluu Timbuktuun".
Gary Jennings Aztec 10 Tämä on vähän kuin Sinuhe siirrettynä asteekkimaailmaan. Oikein värikäs ja mielikuvituksekas tarina Meksikon suurimman intiaaniheimon elämästä ja häviämisestä. Hukkasin kirjan tosin, kun vielä n. kolmasosa tuhatsivuisesta eepoksesta oli jaljellä. (luin kotona sittemmin loppuun)
Warren Fellows The Damage Done 10 Tositarina australialaisesta, joka jää Thaimaassa kiinni huumeiden salakuljetuksesta ja joutuu 12 vuodeksi vankilaan Bangkokiin. Mieltä ylentäviä tarinoita korvatorveen pesivistä torakoista jne.
Neal Stephenson Cryptonomicon 10 Pitkä, mutta mielenkiintoinen kertomus myös muille kuin hakkereille. Aiheena 1940-luvun informaatiosota Saksa vs. Muu Maailma sekä 1990-luvun nörttien aarrejahti.
Simon Singh The Code Book 10 Ei niin pitkä ja suunnattu enemmän hakkereille, mutta todelliseen historiaan perustuva yhteenveto kryptologian vaiheista vuosisatojen varrella.
Mihkel Mutt Missio Viro 10 Tämä oli erinomainen virosta suomen kieleen käännetty löytö Laosin pääkaupungista, Vientianesta. Kirjoittaja toimi aikansa 1990-luvun alussa juuri itsenäistyneen Viron hallituksen tiedotepäällikkönä (tms.) ja kirjoitti myöhemmin kokemustensa perusteella tämän fiktiivisen, mutta ilmeisen todentuntuisen tarinan mitä maan johdossa noina aikoina tapahtui. Syötiinkö Virossa oikeasti ruokasuopaa?
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti
Enrique Montesinos Ana Fidelia Quirot - La Reina del Ovalo 9 Sopiva ensimmäinen espanjankielinen kirja, joka kertoi tämän kuubalaisen puolimailerin urasta vuoteen 1991 asti. Jos muuten ei ihan kaikkea ymmärtänytkään niin laaja tilasto-osuus ainakin meni perille. :)
Charles Darwin Voyage of the Beagle 9 Darwinin kokemukset viiden vuoden mittaiselta maailmanympärimatkaltaan 1830-luvulla. Ikivihreitä ovat varsinkin hänen kuvauksensa Tulimaan "säälittävistä villeistä", joista Darwin ei tiennyt pitääkö heitä ihmisinä vai eläiminä. Mitäköhän alkuasukkaat (jotka muuten kuolivat sukupuuttoon 1900-luvun alussa) mahtoiavat ajatella Charliesta...
Dorothy Gilman Incident at Badamya 9 Mukava pikku kertomus toisen maailmansodan jälkeisestä Burmasta.
Roland Huntford Shackleton 9 Tunnetuimman Etelämantereen tutkimusmatkailijan, Ernest Shackletonin elämäkerta. Muuten erinomainen kirja, mutta paikoin hieman turhan yksityiskohtainen ja siten välillä pitkästyttävä.
Hannu Teider Jari Litmanen, kultakenkä 9 Esimerkki hyvästä urheilijaelämäkerrasta
Väinö Linna Tuntematon Sotilas 9 Häpeäkseni joudun tunnustamaan, että tämä oli vielä lukematta... Löytyi duluthilaisesta kirjakaupasta Minnesotasta ja jätti minut pariksi viikoksi ajattelemaan eri suomen murteilla. :)
Doug Lansky (ed.) There's No Toilet Paper...on the Road Less Traveled 9 Kooste erilaisia hassunhauskoja sattumuksia matkailijoiden reitin varrelta.
James Clavell Gai Jin 9 Puuduttavan pitkä, mutta hyvin kirjoitettu juttu 1860-luvun Japanista jossa maahan vasta saapuneet eurooppalaiset yrittävät pitää pintansa "juonittelevia" alkuasukkaita vastaan.
Graeme Atkinson 100 Great Australian Olympians 9 Pätevä tietopaketti vuoden 2000 olympiaisäntämaan kisahistoriasta.
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti
Douglas Adams The Restaurant at the End of the World 8 Neliosaisen kulttitrilogian toinen osa.
Stephen Leather The Solitary Man 8 Ihan mainiosti kirjoitettu Kaakkois-Aasiaan sijoittuva salajuonityyppinen tarina.
Robert Louis Stevenson Kidnapped 8 1800-luvun kuuluisan seikkailukirjailijan kuuluisimpia. Mielenkiintoisinta ehkä se, että kirjoitettu suureksi osaksi 1700-luvun skottimurteella.
Arthur Conan Doyle The Hound of Baskervilles 8 Sherlock Holmes!
Alex Garland The Beach 8 Tähän kirjaan pohjautuen Hollywood tuotti reppumatkailijoiden saman nimisen kulttielokuvan, joka kuvattiin Thaimaan Koh Phi Phi -saarilla. Kirja on näistä kahdesta vähemmän huono, jopa keskinkertainen ja sisältää muutamia hyviäkin kohtia.
Tony Wheeler et al. Lonely Planet Unpacked 8 Lisää sattumuksia matkakirjoittajien arkipäivästä, mutta tässä opuksessa keskitytään vähemmän hauskoihin tapahtumiin.
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti
Jean P. Sasson The Rape of Kuwait 7,5 Hätäisesti kokoon pantu kasa Kuwaitista vuoden 1990 irakilaismiehityksen aikana paenneiden haastatteluja. Järkyttäviä tarinoita? Kyllä. Hyvin tehty? Ei.
Richard I. Miller Dag Hammarskjöld and Crisis Diplomacy 7,5 Kuvauksia erilaisista YK:n 50-luvulla hoitamista maailman kriisitilanteista. Ei aivan niin mielenkiintoinen kuin voisi kuvitella.
Charles Dickens The Tale of Two Cities 7,5 Kirja on itse asiassa minulla vielä kesken, mutta ensimmäisen puoliskon vaikutelma oli se että kolmannen vuosituhannen ihmisen on vaikea saada kaikkea irti tästä 1800-luvun suosituimmasta kirjailijasta.
Elmore Leonard Cuba Libre 7 Hieman tylsähkö, mutta luettava tarina Kuubasta itsenäisyyssodan melskeissä 1800-luvun lopulla.
Nancy Weber The Life Swap 7 Tositarina 70-luvulta, kun kirjoittaja vaihtaa viikoksi paikkaa erään toisen newyorkilaisen naisen kanssa. Mielenkiintoisinta antia ehkä se minkälaisen kuvan tämä antaa sikäläisestä elämäntavasta.
Theresa Delaney & Theresa Gowanlock Two Months in the Camp on Big Bear 7 Nämä kaksi kanadalaisrouvaa tulivat intiaanien - anteeksi natiivien kanadalaisten - kaappaamiksi vuoden 1885 North Battlefordin melskeissä. Sanotaan, että tämän lähemmäksi sotaa Kanada ei ole päässyt.
Michael Crichton Timeline 7 Eka puolisko ihan kivaa luettavaa, mutta sitten kirja sortuu pahaan chrichtonismiin ja käy loppua kohti yhä kehnommaksi.
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti
Dennis Wheatley They found Atlantis 6 Sci-fiä vuosikymmenten takaa
Arthur C. Clarke & Mike McQuay Richter 10 6 Jättiläismäinen maanjäristys uhkaa "kansallista turvallisuutta". Kaliforniassa - missäpä muualla.
Isaac Asimov Fantastic Voyage 6 Vähän kuin 80-luvun elokuva "Innerspace".
Diane Guest Unissakävelijä 6 Suomenkielinen!
Michael Crichton Travels 6 Kirjoittajalla jokseenkin ärsyttävä asenne yhteen jos toiseenkin asiaan, mutta on tässä kirjassa hyvätkin juttunsa.
Kari Melart & Jani Sievinen Janin tarina 6 Esimerkki huonosta urheilijaelämäkerrasta
Greg Egan Permutation City 5,5 Sci-fiä...ei kummoinenkaan tarina. Sähköaivot ja oikeat ihmiset kisaavat paremmuudesta.
Robert K. Tanenbaum Reversible Error 5 Niin tavallista, niin tavallista...
James Sanders The Downing of the TWA Flight 800 5 Tästä aiheesta olisi voinut kirjoittaa asiallisemminkin ja saada kirjasta paljon mielenkiintoisemman.
Michael Crichton Rising Sun 5 Amerikkalaisen amerikkalaisille kirjoittama uhkakuva kuinka Iso Paha Japani tulee ja valtaa maan talouden. Yök.
Tom Clancy's Net Force Night Moves 5 Joopajoo
Wilbur Smith Hungry as the Sea 5 Ei vielä huonoin kaikista, mutta ei kauaskaan jää.
Clive Cussler Shockwave 4 Tähän on onnistuneesti koottu kaikki kirjallisuushistorian klisheet. Voin hyvin kuvitella, että jokainen lause on esiintynyt jossain muussakin kirjassa. Kamalaa luettavaa.
Tekijä Nimi Arvosana Kommentti


Mika Perkiömäki - mikap@iki.fi
Last modified: Sat Jul 28 20:06:14 EEST 2001