« Matkasuunnitelma Albaniaan | Main | Reitistä »

huhtikuu 4, 2006

Albania-aiheista kirjallisuutta lueskeltu

Viimeiset viikot ennen pitempää matkaa ovat aina vähän kiireisiä. Toisinaan mieli on matkalla jo viikkoja ennen lähtöä, joskus taas ei reissua tahdo ehtiä etukäteen ajatellakaan. Albania on matkakohteena sen verran kiehtova ja osin hankalakin, että jälkimmäinen vaihtoehto ei tällä kertaa tule kyseeseen, vaikka muutakin tekemistä piisaisi.

Viikonloppuna lainasimme yhden Albanian matkaopaskirjan, yhden faktakirjan ja yhden matkakertomuksen sekä 1980-luvun lopulta peräisin olevan dokumenttifilmin. Lisäksi jo viime kesänä tuli hankittua yksi opaskirja omaksi. Pikku hiljaa alkaa siis maan taustat hahmottua ja mitä enemmän Albaniasta oppii, sitä kiintoisammaksi se käy.

Enver Hoxhan aikakausi 1940-luvulta 1980-luvulle on hyvin erikoinen tarina ja opetus siitä, että maata voi johtaa hyvin monella tavoin. Hoxhan stalinistinen oppi perustui omavaraisuudelle ja lopulta hänen Albaniansa jäikin aivan yksin ja eristäytyi koko muusta maailmasta. Asukkaat itse eivät kuuleman mukaan kuitenkaan kokeneet olevansa eristyksissä. Monelle lienee paljastunutkin vasta kommunistihallinnon kaaduttua 1990-luvun alussa mitä kaikkea maan rajojen ulkopuolella onkaan.

Tulee olemaan kiintoisaa nähdä missä tilassa Albania on puolentoista vapaan vuosikymmenen jälkeen. Se on ainakin varmaa, että maa on Euroopan maatalousvaltaisin ja ainoa, jossa ei ole ainuttakaan MacDonald'sia!

Posted by keem at 04.04.2006 11:01

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)